Cacio e pepe er en klassiker i det italienske køkken. Det er muligvis den mest simple pastaopskrift der findes, for den består kun af 5 ingredienser: Pasta, ost, peber, salt og vand. Men lad det ikke afskrække dig – den er nemlig mindst ligeså lækker som den er simpel!
Cacio e pepe: Den første af de fire originale pastaretter fra Rom
Cacio e pepe kan dateres helt tilbage til romerriget, hvor man også mener at romerne slubrede denne lækre pastaret i sig. Det gør denne ret godt og vel 2000 år gammel, så den må vel kunne noget. Det kan siges at være “moder” pastaretten til alle fire pastaretter fra det antikke rom. De andre fire er pasta alla gricia, Pasta all’Amatriciana og sidst (men ikke mindst) Pasta cabonara.
Alle fire pastaretter har pecorino, pasta og peber som grundingredienser.
Jeg kendte egentligt ikke denne opskrift før for et par år siden. Ærligt, synes jeg den lød kedelig. Det er egentligt bare ost og peber, der styrer smagen. Hvad skulle den dog kunne gøre godt for? Jeg blev gjort til skamme. For hold nu op, hvor smager den godt. Den er så uhyre simpel i smagen, at de tre umiddelbare ingredienser der er i retten (peber, ost og pasta) står frem på en måde ulig andre opskrifter.
Det korrekte valg af ingredienser
Nogen vælger at putte smør, eller fløde i deres romerske pastaer, men hvis det står til de originale opskrifter er det et absolut no-go. Derfor er det her også et forsøg på den originale opskrift. Jeg forsøgte også at lave opsrkiften med parmesanost istedet for pecorino romano. Men der var overhoved ikke nogen tvivl om at pecorino romano gav det bedste resultat. Den har bare et ekstra pift i smagen, der bare smager bedre i den her ret.
Der er nærmest ligeså mange forslag til pastatyper, som der er af opskrifter. Personligt foretrækker jeg til den her opskrift; Spaghetti. Det er lettest at få fat i, og jeg synes saucen omfavner spaghettien godt.
Peber er et absolut must. Det hjælper med at bryde den fede smag fra det stivelsesrige pastavand og ikke mindst osten. Vælg en god sort peber og knus den enten groft i en morter eller kværn den, hvis din peberkværn kan kværne groft. Det er i hvertfald et absolut no-go at bruge det forkværnede peber, du kan købe i supermarkedet. Peberet er en aktiv del af smagsregistreret i cacio e pepe. Og derfor skal det også være peber der smager godt!
Kunsten at få saucen cremet
Et absolut essentielt punkt, for at få denne her pastaret til at blive lækker, er at få det stivelsesrige pastavand og osten til at emulgere korrekt. Hvis det ikke lykkes, bliver det en klumpet og kedelig affære. Jeg måtte lige igennem 4-5 forsøg før jeg forstod processerne bag cacio e pepe, der gav den cremede og ekstremt lækre sauce.
Du skal bruge pastavandet fra din kogte pasta. Når du koger pastaen, slipper noget af stivelsen fra pastaen ud i vandet og skaber den her hvide stivelsesrige pastavand, der let binder sig med osten.
Men mit nok bedste trick er måden du bruger osten på. Hvis du bare river osten direkte ned i retten, har den tendens til at klumpe sammen, og så får du ikke den lækre cremede sauce. For at undgå dette skal du huske at bruge den rigtige side af rivehjernet. Jeg tror vi alle kende den der knoprede side på rivehjernet. De fleste bruger det nok kun til at rive muskatnød. Men af en eller ande grund, som jeg slet ikke kan forklarer, fungere det bedst med denne side, der ‘pulveriserer’ osten.
Et andet element der synes at virke godt er at røre osten op med lidt vand inden du putter den i panden. Hæld dit ost op i en lille skål og put 1-2 spsk. af pastavandet i og rør det til en tyk creme. Det gør det lettere at røre ud i retten.
Nu har du fået mine bedste tips til at kunne lave den lækreste og mest cremede pasta cacio e pepe.
Cacio e pepe
Ingredienser
- 400 g Spaghetti
- 2 dl Pecorino Romano
- ½-1 tsk peber Groft kværnet.
- Salt
Sådan gør du
- Sæt en gryde med vand over og bring det i kog. Tilsæt din spaghetti og lad det koge til det er al dente. Imens gør du dine andre elementer klar.
- Riv din pecorino på den 'knobrede' side af dit rivejern, så din pecorino har konsistens fint pulver. Hæld din pecorino op i en lille skål. Tag 1-2 spsk. af kogevandet fra din pasta og rør det op i din ost, så du får en form for ostecreme.
- På en pande tilsætter du dit peber og varmer din pande op til medium varme. Tilsæt ca. 1 dl. af dit pastavand til panden, så du får en form for peberfond. Når din pasta er kogt færdig, tilsætter du den direkte til panden.
- Hvis din pande er kogt tør tilsættes lidt mere pastavand.
- Tag din pande af blusset og tilsæt din pecorinocreme. Rør godt rundt i din pasta, så cremen bliver fordel. Tilsæt nu pastavand lidt ad gangen indtil du har en creme og lækker saucen.
- Server straks.
Jeg har allerede lavet en anden af de klassiske pastaretter fra rom, nemlig carbonara. Find min opskrift lige her!
7 thoughts on “Cacio e pepe – Opskrift på den lækreste og mest simple pastaret”