Små sprøde tomattærter på butterdej og toppet med citron, timian og olivenolie. Disse små tomattærter er en uhyre enkle at lave og så smager de også godt. Det er en hyldest til tomaten, da simpliciteten i denne ret, virkelig får tomaten i førersædet.
Tomattærter med tomaten som helten
Tomaten er en fantastisk grøntsag… eller frugt… eller… Ja, hvad fanden den nu er. Hvorom alting er, smager den fremragende. Jeg er vild med tomat og ville ønske vi levede i mere varme himmelstrøg, så man kunne mæske sig i store solmodne tomater, en større del af året. Men vi får dem til Danmark. Og det er lækkert. De her tomattærter afhænger ret meget af at man kan få solmodne tomater. Det er en hyldest til den lækre tomat. Det er en simpel tomattærte og derfor skal tomaten også spille hovedviolinen. Og hvis man så bruge gamle slatne vintertomater, der ikke smager af noget, kan man nok godt regne ud at tomattærten ikke kommer til at være særlig interessant.
Jeg fandt nogle store solmodne bøftomater i mit lokale supermarked. De var fulde af smag, sødme og kraft. De blev ganske simpelt bagt på butterdej og bagefter drysset med olivenolie, timianblade, friskrevet økologisk citronskræl og lidt flagesalt. Simpelt, let og helt vildt godt.
Personligt brugte jeg dem som en snack, da jeg skulle lave dem her til trollemad.dk. Men de vil også fungere som en lille forret. Eller som en del af et tapasbord. Selvom retten ikke er specielt spansk. Men det synes jeg nu ikke gør noget. Tomat smager nemlig også godt i spanien. Man kan selvfølgelig også bare lave en masse små retter, eller spise en masse pølser og oste til. For de slags retter passer de også godt til.
Små tomattærter på butterdej, toppet med citron og timian
Ingredienser
- 1 Rulle Butterdej
- 2 Stk Tomater Store, solmodne og lækre – gerne bøftomater
- 1 stk Citron Økologisk
- Olivenolie
- Timian Frisk
- Flagesalt
Sådan gør du
- Tag din butterdej ud af køleskabet. De skal altid lige ligge ca. 20 minutter ved stuetemperatur. Det gør dem lette at rulle ud og forhindre de sprækker. Tænd din ovn på 200 grader varmluft.
- Fold din Butterdej ud og skær den i seks lige store firkanter. Skær ligeledes dine tomater ud i tykke skiver. Beregn ca. 3 skiver pr. tomat.
- Pensl din butterdej med lidt olivenolie og placer en tomatskive oven på hvert stykke butterdej
- Bag dine tomatærter i ovnen i ca. 8-10 minutter eller indtil butterdejen er 'puffet' op og har fået en flot gylden farve.
- Tag tine små tomattærter ud af ovnen og riv frisk citronskræl over dem. Dryp med lidt olivenolie og drys med flagesalt og timianblade.
- De smager bedst varme, så nyd dem med det samme.
Elsker du også små retter, så prøv min opskrift på arancini – sprøde risottokugler
Vil du holde dig i det sommerlige køkken? Så prøv min opskrift på Stegt spidskål med hasselnøddesmør