Saftig mør kylling i en sprød og krydret panering. Puttet i en blød brioche bolle med en røget chili mayo, sprødt spidskål og syrlige syltede agurker. Der er selvfølgelig tale om en fried chicken burger. Og selvom den tager lidt tid at lave, er den al tiden værd!
Fried Chicken – en kunstart i sig selv
Jeg synes at fried chicken er en svær disciplin. Den kræver kendskab til en lang række af teknikker i køkkenet, som man bare ikke lige lære på en dag.
Du skal have en sprød panering, og gennemstegt kyllingekød, der heller ikke må blive tør. Du arbejder med høje temperaturer på olien og så skal du sørge for at krydre både dit kød og din panering, så det hele smager af noget.
Der er mange elementer og jeg har lavet det en del gang, uden at det har lykkedes. Den første gang fik kyllingen slet ikke nok og var rå inden i. Den anden gang fik paneringen for meget og smagte bittert og var for hård. Og får at det ikke skal være løgn. Tredje gang fik jeg ikke krydret paneringen ordenligt, så det smagte mest bare af mel.
Derfor gik jeg i research mode og brugte flere dage på at undersøge konceptet “fried chicken”. Og lad mig allerede sige jer. Der findes mere end 3 artikler på internettet om, hvordan du laver den bedste fried chicken. Og det er som om de alle sammen siger noget forskelligt.
Dog er der nogen lighedspunkter, og det var her jeg fandt inspirationen til min kylling.
Opskriften på den bedste kylling.
For det første er det vigtigt at ligge din kylling i en saltlage – eller en brine, som det hedder på amerikansk. En brine går ind og nedbryder nogle af de proteinstrukturer der er i kødet og gør det mere mørt og saftigt. Desuden hjælper det også med at få smag ind i kødet.
Det er også min erfaring det er et absolut fantastisk træk at tage. For hold nu op hvor smager det godt, når det har ligget i den her saltlage.
Derudover skal du huske at krydre din saltlage. Jeg putter hvidløg og lidt andet i. Og det bilder jeg i hvertfald mig selv ind at jeg kunne smage!
Den typisk amerikanske tilgang er at man bruger kærnemælk. Jeg har ikke haft gode erfaringer med kærnemælk. Derfor har jeg heller ikke brugt det i den her opskrift. Måske jeg rammer den en dag. Men lige nu laver jeg min kylling uden.
Krydringen er også vigtig. Meget vigtig. Og det kom faktisk bag på mig, hvor meget man skal huske at krydre den panering der skal uden på din kylling. Men det er det hele værd!
Det sidste og måske aller vigtigste er tilberedningen. For hvor varm skal olien være før du får et bedste resultat?
Jeg brugte kyllingeoverlår, hvor jeg skar benet ud. Det gør det ret meget lettere at spise i en burger, men også ret meget lettere at tilberede, fordi at låret derved skal have kortere tilberedning.
Den her opskrift kræver lidt forberedelse, da kyllingen skal ligge i den her saltlage. Så det er bare om at komme i gang!
Fried chicken burger
Ingredienser
Saltlage
- 4 stk Kyllingeoverlår Uden ben, kan du ikke købe dem uden ben, så skær selv benet ud.
- 3 spsk Salt
- 1½ liter Vand
- 1 spsk Sukker
- 3 stk Laurbærblade
- 3 fed Hvidløg
- 4-5 kviste Timian
Wet Batter
- 1 dl Mælk
- 2 stk Æggehvider Brug blommerne til din chilimayo
- 1 tsk Citronsaft
- ½ tsk Sriracha sauce
- 1 tsk Sennep
- 1 Spsk Honning
- 1 tsk Bagepulver
- 2 spsk Hvedemel
- 1 spsk Soya
Panering
- 2 dl Hvedemel
- 2 dl Majsstivelse eksempelvis Maizena
- ½ tsk Røget paprika
- ½ tsk Tørret basilikum
- 1 ½ tsk Cayennepeber
- 1 tsk Hvidløgspulver
- ½ tsk Tørret oregano
- 1 tsk Paprika
- ½ tsk Tørret Timian
- 1 tsk Salt
- ¼ tsk Peber
- 1 tsk Løgpulver
Tilbehør
- 1 Stk Spidskål
- 4 Stk Briocheboller Hvis du ønskere flere en 4 burger, kan du sagtens tilføje 2-3 stykker lår mere til den her opskrift, uden det ændre på mængden af batter og panering.
- Syltede agurker
- Røget Chilimayo
- Fritureolie
Sådan gør du
Saltlage
- Bland ½ liter vand sammen salt, sukker og krydderierne. Kog det kortvarigt op, så salt og sukker opløses. Tag det af varmen og bland det med 1 liter koldt vand. På den måde køler du din saltlage ned og kan derved hurtigere bruge den. Den må ikke være varm, så tilbereder den nemlig din kylling og det skal den ikke.
- Når din saltlage er kold hælder du den i en pose eller anden beholder sammen med dine kyllingeoverlår. Lad kyllingen ligge i saltlagen i køleskabet natten over, indtil du skal bruge den næste dag.
Wet batter
- Bland alle ingredienserne i en skål og rør det sammen til en ensartet klistret dej. Fjerne kyllingen fra din saltlage og skyld den hurtigt under hanen, så det værste saltlage ryger af. Put din kylling ned i din wet batter og lad den stå.
Panering
- Bland alle ingredienserne sammen. Det er vigtigt at det er godt blandet, da krydderierne helst skal fordeles ensartet i hele din panering.
- Hæld din panering i et fad. På den måde har du mere plads at arbejde på, og det er i det hele taget lettere.
- Hæld en lille smule af din wet batter over i din panering. Vi snakker 2-3 tsk, IKKE mere. "massér" din wet batter ud i din panering. Det gør at din panering flager og hjælper til at din kylling får den her flagede overflade.
- Tag et kyllingeoverlår op af din wet batter og lad den dryppe lidt af og overfør den til din panering. Her vender du den i melblandingen. Sørg for at trykke din panering fast til kyllingen. På den måde hænger det bedre fast, og igen hjælper det til at det får den her flagede sprøde overflade.
- Placer din kylling på en rist og varm imens din olie op.
Stegning af kylling
- Hæld fritureolie i en pande så det dækker 2-3 cm af panden. Varm den op til 160 grader.
- Når olien er varm ligger du forsigtigt din kylling ned. Steg det i ca. 4 minutter på hver side. Hvis din pande ikke er stor nok, er det bedre at stege det af flere omgange.
- Lad din kylling køle kortvarigt af på en rist (ikke en tallerken, det ødelægger din panering). Server i en varmet briochebolle smurt med røget chilimayo, fintsnittet spidskål og syltede agurker.
Elsker du også kylling? Så prøv min opskrift på mine kyllingelår med couscous. Det er en ret anderledes ret, men den er stadig virkelig god!
1 thought on “Fried Chicken Burger – Burger med den sprødeste og saftigste kylling”