Chilisauce – Spicy chili sauce med karamelliserede løg

Chilisauce – Spicy chili sauce med karamelliserede løg

Lækker chilisauce med karamelliserede løg og soltørrede tomater. Inspireret af italienske smage og lavet med tilgængelige råvare.

Chilisauce – en kompliceret sauce med mange muligheder

Chilisauce findes i mange varianter. Virkelig mange. Den mest kendte er nok den thailanske sriracha med det velkendte grønne låg. En chilisauce de fleste nok har smagt i en eller anden variant. Eller måske den klassiske tabasco, som alle nok har haft stående et par årtier i deres køkkenskab.

Men der findes virkelig mange forskellige. Næsten hvert land der bruger chili i deres madlavning har en form for chili sauce.

Mit formål med den her chilisauce er ikke at skabe den næste sriracha eller revolutionere smagene inden for verden af chilisauce. Det er faktisk at skabe en sauce, der kunne laves med de råvarer der er tilgængeligt i supermarkedet.

Jeg gætter på at der findes nogle tusinde forskellige sorter af chili. Og de smager alle sammen forskelligt. Du kan skabe ekstremt komplicerede og fantastiske smage ved kendskabet til chili og deres smagssammensætning. Men faktum er at du i danmark ikke kan få det samme brede udvalg af chili som du kan de fleste andre steder i verden.

Du kan selvfølgelig kende den rigtige grønthandler eller det rigtige kinesiske supermarked. Og i flere større butikker er de begyndt at have et udvalg af jalapeños og habaneros. Men Den velkendte lange røde chili, som du enten køber i løssalg eller i en lille pakke af 5-6 stykker er den letteste at få fat i.

Normal chili – Mange muligheder

Og det er derfor jeg forsøgte mig med denne. Den smager meget af peberfrugt og er i den milde ende af scoville skalaen. Men den kan stadig noget.

Da denne type chili ikke har de vilde eksplosive unikke smagsnoter, gør det den samtidig også god til at bruge sammen med andre smage, som du selv ønsker. Og jeg følte at karamelliseret løg ville passe enormt godt. De her dybe søde løgnoter, ville passe godt i en chilisauce. Og det gjorde det også.

Det er stadig en chilisauce, men bagerst i smagspaletten, får du en tydelig smag af karamelliseret løg. og det er ret lækkert.

Får at give den et italiensk islæt, tilføjede jeg også en smule soltørret tomat, hvilket giver den noget dybde og man får de her italienske noter.

Der er faktisk ikke andet for end at forsøge at lave den. Jeg kunne godt lide den.

 

Chilisauce - Opskrift på simpel, men smagfuld chili sauce

Lækker og spicy chilisauce med karamelliseret løg og soltørret tomat.
Ret Tilbehør
Køkken Amerikansk, Italiensk
Keyword chili, Chilisauce, sauce
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 20 minutter
Antal 250 ml

Ingredienser

  • 250 g Løg
  • 180 g Chili
  • 20 g Hvidløg Svarer til ca. 3 fed hvidløg
  • 1 tsk Brun Farin
  • 3 spsk Æbleeddike
  • 50 g Soltørrede tomater
  • salt og peber
  • Olivenolie

Sådan gør du

  • Snit dine løg fint og kom dem i en gryde med en smule olivenolie. Steg dem ved svag varme under låg i 10-15 minutter indtil de har smidt en del væde og blevet bløde. Fjern låget og steg dem yderligere 15-20 minutter ved meget svag varm, indtil de er dybt karamelliseret. Husk at rør i dem, hvis mangler fedtstof, tilsæt da lidt mere olie. Stil til side indtil du skal bruge dem igen.
  • Snit hvidløg fint og steg det i olie, indtil de har en flot gyldenbrun farve. Det er vigtigt de ikke får for meget, da det hele bare vil blive bittert. Men de skal have farve, for at give smag.
  • Skyl dine chili og hak dem groft. På en pande steger du dine chili i omkring 10 minutter ved middelhøj varme. Pas på dampene, de kan godt krasse lidt i halsen.
    Hak dine soltørrede tomater groft og tilsæt dem til panden. Lad det stege et par minutter.
  • Tilsæt dine karamelliserede løg og din hvidløg. Samt Eddike og 1 dl vand. Lad hele molevitten simre i 10 minutters tid.
  • Blend din chilisauce i nogle minutter, indtil dine sauce har en fin konsistens. TIlsæt vand hvis den er for svær at blende eller hvis du vil have en tyndere chilisauce.
  • Sigt din chilisauce gennem en fin sigte, for fjerne kerner og skind. Det gør den mere blød i konsistensen.
  • Hæld den på et skoldet glas og opbevar den i køleskabet.

Er du fan af chili? Så prøv min opskrift på røget chili og lime mayo!

Mangler du noget at putte chilisauce på? Så prøv min opskrift på fried chicken burger!


Related Posts

Gamja Bokkeum – Kartofler glaseret i soya, sesam og sukker.

Gamja Bokkeum – Kartofler glaseret i soya, sesam og sukker.

Små kartofler stegt sprøde på den ene side side og tilberedt i en blanding af soya, chili, hvidløg, sesam og sukker. Gamja bokkeum tager kun 20 minutters tid at lave og så smager de absolut fantastisk. Denne her lille koreanske ret kan laves som en […]

Syltede chili – Et fantastisk tilbehør til det meste!

Syltede chili – Et fantastisk tilbehør til det meste!

Syltede chili er et helt igennem fantastisk tilbehør til det meste mad! Det er syrligt, sødt og spicy. Det giver lige nok varme i munden, til at det er rart og så kan det bryde fedmen i retter med sin syre. Man kan sylte nærmest […]



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *