Lækre mandelsmåkager med masser af mandel og smør. Faktisk rigtig meget smør. Og rigtig meget mandel. Men de er gode. Virkelig gode og så er de et fast indslag i min december måned.
Mandelsmåkager med smag af jul
For mig er julen lig med småkager, konfekt og masser af mad. Og selvfølgelig julesweatre og masser af juletv. Jeg elsker også vaniljekranse. Og de her småkager minder lidt om, der er bare ikke vanilje i. Til gengæld er der mere smør og ikke mindst mandler i. Det gør dem meget smagfulde og yderst lækre.
Det kræver lidt arbejde at få så meget mandel og sukker ind i sådan en småkage. Du skal nemlig piske smør og sukker helt luftigt. Som var du igang med at lave en smørcreme. Det pisker luft ind i smøren og gør også at sukkeret og smøren blander sig ordenligt. På den måde kan du få alle de mandler i og samtidig få en småkage ud af det.
Det kræver lidt arbejde. Men til gengæld kan det hele klares på en røremaskine på 10 minutter. Og efter det skal de bare være godt kolde – Hvilket er ret vigtigt, da de ellers vi løbe ud og blive kedelige.
Den her småkage minder lidt om en blanding af vaniljekranse og cookies. Men den store mængde mandel gør dem simpelthen så gode.
Jule småkager med masser af kærlighed
Julen er mange ting for mange folk. For mig er det at dele ud af min glæde. Jeg er kæmpe juletosse. Derfor sørger jeg også for at tage en masse af de her småkager med på arbejde til mine kollegaer.
Det plejer de at blive så glade for. Jeg tager også en masse med hjem til min lillesøster, der også er meget glad for dem. Men den der tager prisen, er nok min lillesøsters kæreste. Han plejer i hvertfald at spise dem alle sammen, inden min søster dårligt når at smage dem.
Jeg synes du skal prøve at lave de her småkager. Måske bliver de også en fast bestanddel af din decemberjulebagning?
Mandelsmåkager
Ingredienser
- 500 g Blødt smør
- 200 g Hvidt sukker
- 1 stk Æg
- 400 g Mel
- 350 g Mandler
Sådan gør du
- Smut mandlerne så du har de fine hvide mandler tilbage. Smid dem i en minihakkker og blend dem til de har konsistens af en ret grov mandelmel. De skal ikke være så store at man kan se det er mandler, men heller ikke så fint at de mister alt konsistens.
- Put den bløde smør og sukkeret i en røremaskine (jeg har en kenwood, der bruger jeg k-spaden).
- Pisk din smør og din sukker på højeste hastighed i ca 10 minutter. Når din smør er hvid og luftig og din sukker er opløst er det færdigt.
- Tilsæt ægget og rør det kortvarigt så ægget blandes med din smørblanding.
- Put mel og mandler i og bland det ved lav hastighed i kort tid. Formålet er bare at blande melen og mandlerne ind i dejen, Ikke at aktivere gluten en i melet.
- Hæld din dej på en pose og put den i køleskabet i minimum 4 timer. Gerne natten over.
- Forvarm din ovn på 200 grader.
- Tag din dej ud. Form kugler af dejen på, hvad der ca. er en spsk. dej.
- Tryk dine kugler flade, så de er ca 0.5 - 1 cm. tykke. Jeg fik lige omkring 50 småkager ud af det, men det kan selvfølgelig variere afhængig af størrelsen på dine Mandelsmåkager.
- Pensl dem med æg og drys dem med perlesukker.
- Bag dem i ovnen i 6-8 minutter. Husk at småkager sprøder den del op når de køler af.
- Nyd dem med, gerne sammen med flødekarameller eller en af julens andre lækre søde sager.
Elsker du også julebag? Så skal du prøve mine flødekarameller. De er et garanteret hit!
Du kan også prøve mine havregryn cookies! De er virkelig også gode
Bare for at være sikker, mandlerne skal males til mel?
En grov mel. Det skal ikke være helt fin mandelmel, der må gerne være stykker af mandel. Det giver småkagerne noget tekstur 🙂