Citronmåne med honning og basilikumsirup

Citronmåne med honning og basilikumsirup

En tyk og lækker sandkage, der er proppet med smagen af citron og honning. Overhældt med en klistret basilikumsirup, der hverken smager for meget eller for lidt af sirup. Overhældt med en syrlig og sød citronglasur. Det er syrlig og det er sødt og det er bare helt vildt lækkert. Citronmåne med honning og basilikumsirup!

Citronmåne – meget bedre end dem i supermarkedet

Citronmånen havde længe et dårligt ry. Det blev nærmest udelukkende associeret med den halve smagsløse kage i plastik, som man kan købe i alle supermarkeder.

Det er heldigvis anderledes, og mange flere har fået øjenene op for, hvor fantastisk citronmåne egentligt når man selv laver den.

Masser af citron – både skal og saft. Så får den smag af de fantastiske citroner. Og hvis du laver den om vinteren, hvor citronen er i sæson, kan du til og med få dem billigt.

Jeg synes honning går enormt godt til citron. De florale noter, der er i honningen matcher bare de florale noter fra citronen, helt fantastisk. Derfor er størstedelen af sukkeret skiftet ud med honning. Det giver en lidt dybere smag og ikke mindst en mere blomstret smag, hvilket virkelig er et godt match.

En sandkage bliver hurtig tør. Jeg ved ikke om det er derfor det hedder en sandkage. Men den bliver bare hurtig tør. Og en citronmåne er ikke undtagelsen. Et trick er dog at overhælde den med sirup. Det er som om det holde den saftig og lækker lidt længere.

Hvorfor i alverden putte basilikum i en kage?

Mange har hørt om citronmåne med citronsirup. Det er virkelig også lækkert, men jeg spekulerede på om, basilikum ikke kunne give det et touch, der bare løftede kagen op. Og det synes jeg den gør. Krydderurter er ikke noget nyt i det søde køkken. Timian, rosmarin og andre krydderurter, der typisk er kendt fra det salte køkken, har fundet sit indpas i dessertkøkkenet. Og med rette. Det smager sgu ret godt. Og selvom det ved første øjekast, kan virke mærkeligt med basilikum i en citronmåne, så passer det ret så godt.

Det overdøver ikke smagen i kagen. Du sidder ikke med fornemmelsen af at spise en pestokage.

Men smagen af basilikum ligger bare lige der på bagtungen, hvor man fornemmer de små smage. Den er altså hverken for voldsom eller for diskret. Den er bare lige tilpas. Prøv det, for det er ret så godt.

 

Citronmåne med honning og basilikumsirup

Saftig og smagfuld citronmåne med bagt med honning, overhældt med en lækker basilikumsirup og toppet med en syrlig citronglasur
Ret Dessert, Kage
Køkken Dansk
Keyword Citron, Kage
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Køletid 2 timer

Ingredienser

Citron og honningkage

  • 200 g Smør
  • 200 g Honning
  • 1 stk Økologisk citron Hvis dine citroner er små, så skal du bruge 2. Jeg brugte én stor citron
  • 3 stk Æg
  • 200 g Hvedemel
  • 50 g Sukker
  • ¼ tsk Salt
  • 2 tsk Bagepulver
  • 1 tsk Vaniljesukker

Basilikumsirup

  • 20 g Basilikum Hakket groft
  • 1 stk citron Hvis dine citroner er små, så skal du bruge 2. Jeg brugte én stor citron
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand

Citronglasur

  • citronsaft
  • flormelis Minimum 200 g
  • vand

Sådan gør du

  • I en lille gryde varmes honning, skallen fra citronen og smør op indtil smørret er smeltet.
  • Hæld gryden over i en skål, gerne en røremaskine. Bland saften fra citronen, æg, sukker, salt, bagepulver og vaniljesukker i.
  • Sigt melen gennem en si, så du forhindrer klumper af mel i dejen. Bland dejen sammen, den skal ikke piskes, men bare røres sammen.
  • Smør en springform (ca. Ø20) med smør og for den med bagepapir. Det forhindrer den sætter sig fast til springformen.
  • Bag den i en forvarmet ovn ved 170 grader i ca. 40 minutter, eller indtil du kan stikke en kødnål eller strikkepind i, uden der kommer dej på.

Basilikumsirup

  • Når din kage er taget ud af ovnen laves din basilikumsirup.
  • Skræl din citron med en tyndskræller, så du kun får det gule. Det hvide er for bittert. Pres citronen for saft.
  • Bland alle ingredienserne i en gryde og kog det i ca. 10 minutter, indtil det er en halvtynd sirup.
  • Sigt basilikum og citronskal fra.
  • Prik hul en masse huller i din kage med en strikkepind eller lignende. hæld siruppen over kagen og lad den trække ind i din kage. Lad den køle af i nogle timer.

Citronglasur

  • Bland flormelis og citronsaft i en skål. Den skal være relativ tyk, så hæld lidt citronsaft i ad gangen.
  • Hæld glasuren over din afkølede kage og lad den stivne.
  • Server den, gerne med en god kop kaffe.

Er du også lækkersulten? Så prøv mine marcipansnegle med lime og hvid chokolade!

Er du mere til de dybe smage, så kan du prøve min syndige chokoladekage med kaffefrosting. Den er hamrende lækker!

citronmåne med honning, basilikumsirup og syrlig glasur


Related Posts

Brunsvigersnegle

Brunsvigersnegle

Inden vi kommer for godt i gang, vil jeg starte med at rette en undskyld til det ikke mindst det fynske folk, men også hele danmark. Jeg ved godt at det er forkert at pille ved noget SÅ helligt som den lækre og altid fantastiske […]

Snickerskage

Snickerskage

Jeg må nok indrømme at jeg ikke er den store dessertpige. Det har altid været det salte køkken jeg har haft interesse i. Derfor bevæger jeg mig sjældent ud i det søde køkkens udfordringer. Men… ingen madblog uden kage. Derfor har jeg kastet mig ud […]



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *