Pasta alla fiesolana – Pasta vendt i en sauce med sprødstegt bacon, tomat, løg og fløde. En cremet og lækker pastaret, der smager ligeså godt som den ser ud.
Fiesolana – en velkendt, men alligevel anderledes pastaret
Der findes mange pastaretter. Som i der findes virkelig mange pastaretter. Og det hænder da, at nogle af dem minder om hinanden. Den her for eksempel minder om en ret klassisk ret fra Rom ved navn Amatriciana. En utrolig gammel ret, der består af bacon, hakkede tomater og ikke mindst pasta. En pastaret jeg tilfældigvis er ret stor fan af og som du faktisk allerede kan finde herinde (faktisk lige her!).
Jeg er en smule usikker på, hvor den her ret den stammer fra. Når man googler retten, virker det som om den kommer fra den lille italienske by Fiesole uden for Firenze. Men ved mere tilbundsgående søgning, virker det ikke til at man kan finde noget om den nogen steder.
Det er sådan set også ligegyldigt, hvor den stammer fra. Den smager i hverfald godt.
Lækker sprødstegt bacon, lidt fintsnittede løg, et snert af chili, et par fed hvidløg og så tomat.
Det smager i sig selv ret godt. Men så bliver den lige cremet af med lidt fløde til sidst. Bare lige fordi man kan.
Og det er egentligt her den er anderledes fra amatriciana. For hvor amatriciana er rustik, er fiesolana mere blød og cremet.
Jeg lavede en omgang hjemmelavede pappardelle til den her sauce. Det virkede lige til. Pappardelle er virkelig lækker og den smyger sig godt med den cremede sauce.
Lige med den her ret er der faktisk ikke de store begrænsninger på, hvad du kan lave til. Altså af pasta. For jeg synes (personligt) det meste pasta går til det her. Du skal ikke servere Orzo eller macaroni, da det hurtigt vil blive en lidt “grødet” fornemmelse, hvor konsistenserne går i et med hinanden.
De fleste båndpastaer vil fungere og ligeledes vil pastaer som Garganelli eller Farfalle. Tænk pastaer med konsistens, der kan modvirke den ret cremede sauce.
Pasta alla fiesolona
Ingredienser
- 150 g Bacon eller endnu bedre pancetta
- 1 Løg
- 2 fed Hvidløg
- 25 g Smør
- 1 ds Hakkede tomater
- 1 dl Fløde
- 1/2 tsk Chili
- ½ dl Parmesan Revet fint
- 500 g Pappardelle
Sådan gør du
- Put bacon på en kold pande og tænd blusset ved medium varm. Steg langsomt indtil baconen er sprød.
- Tag din bacon op af panden og gem den. Lad fedtet være på panden.
- Tilsæt løg, hvidløg og smør og lad det stege ved mediumlav varme indtil løg og hvidløg er bleget af.
- Put baconen tilbage på panden og tilsæt de hakkede tomater og chili.
- Sørg for at sætte en gryde med vand til din pasta over. Din pasta skal nemlig være klar til punkt nummer 9.
- Lad det simre ved lav varme i 20-25 minutter under låg. Rør en gang i mellem, så det ikke brænder på. Hvis din sauce bliver for tør, tilsæt da en smule vand. Saucen skal være tyk og koncentreret.
- Tilsæt fløden og rør rundt.
- Hvis din pasta ikke er færdig, fjerner du bare panden fra varmen og venter.
- Når din pasta er er kogt al dente hældes den direkte over på panden og vendes i saucen. Sørg for at der er meget lav varme på dit blus. Tilsæt 1-2 deciliter pastavand, samt parmesanen. Lad det emulgere til en lækker cremet sauce.
- Smag den til med salt og et godt skud peber.
- Din sauce skal ikke være tynd, men derimod tyk og cremet og hænge godt ved pastaen. Serveres den med det samme.