Kål Anna. En anderledes fortolkning af den ellers så klassiske pommes anna. Savoykål bagt i lag med masser af smør og timian! Den er fyldt med smag og kraft og er et fantastisk alternativ til den klassiske franske kartoffelret.
Ingen nytår uden elegance
Retten opstod lidt ud af det blå, da jeg ledte efter et element med kål til min nytårsmenu. Den stod på vildt, og eftersom kål er i sæson i december, og passer ualmindeligt godt til vildt, passede det bare perfekt ind i retten. Men hvordan servere man kål på en elegant måde? jeg synes i hvertfald tit kål, selvom det smager ufatteligt godt, oftest passer bedst ind i husmandskost. De roede tallerkner, der på trods af deres yderste velsmag, mangler lidt i anretningen. Og når det nu er nytår, så synes jeg altså at anretningen er vigtig. den skal lige have det der sidste, det sidste pift i udtrykket. Det var altså her jeg sad. Tænkte over hvordan jeg skulle få kål til at se pænt ud da ideen kom til mig.
At tilberede kålen på denne måde, gør at du kan få masser af smør ind i opskriften. Og jeg må bare sige at jeg i hvertfald er smørfan. Meget endda. Og ligesom så meget andet, passer smør også perfekt til kål.
Hvordan får man Kål Anna til at smage så godt?
Retten tager en lille rum tid at lave. Du bør faktisk starte dagen før, hvis du vil have det bedste resultat. Men så får du også, ja; det bedste resultat. Kål Anna skal nemlig, ligesom Pommes Anne ligge i pres. Og det gøres bedst dagen før. Men det er det hele værd! fordi den intense smag af kål og smør du får, er absolut fantastisk. Jeg måtte lige blanchere kålen og skære stilken i midten af bladet fra. det efterlader dig med nogle runde, nærmest Pacman lignende blade. Der faktisk er perfekte til at stable til en Kål Anna. igen, ligesom dets famøse kartoffelmodstykke, skal denne Kål Anna også smøres med masser af smør. Smeltet smør. Den skal bare smeltes, med noget frisk timian og et fed hvidløg eller to.
Kål Anna kan serveres til det meste. Men et godt stykke gris eller noget vildtkød, vil nok absolut være i topklasse. Det kan selvfølgelig også serveres til andre typer kød og stadig smage fantastisk. Den kan også fungere alene, som en lille vegetarisk forret. Her ville jeg nok servere den med lidt friskrevet parmasan eller en måske en confiteret æggeblomme.
Velbekomme 🙂
Kål Anna | Kål bagt i lag med masser af smør
Ingredienser
- 1 stk Savoykål
- 200 g Smør
- 3-4 kviste Timian
- 1-2 Fed Hvidløg
- Salt Og Peber
Sådan gør du
- Smelt smøren i en gryde med timianen og hvidløget (hvidløget skal være helt, og IKKE hakket. det skal nemlig ikke ned i selve kål annaen, bare hjælpe til med smagen). Lad smøren bruse op og fjerne det fra varmen. Det gør ikke noget det står, mens du laver de andre forberedende trin. Det gør bare at timian og hvidløg trækker smag ud i smøren.
- Bring en gryde vand op til nær kogepunktet. Du skal blanchere din kål, så det behøver ikke koge. Tilsæt en lille smule salt til vandet.
- Fjern forsigtigt bladende fra kålhovedet. Fjern stilken fra midten af bladet, så du ender op med nogle "Pacman-lignende" blade.
- Blancher bladende i det næsten-kogende vand i 10-15 sekunder. Du vil kunne se at den grønne farve i kålen bliver mere intens. Det virker. Kålen vil også blive mere medgørlig og lettere at "forme". Det er også meningen.
- Tag et ildfast fad. Gerne et der passer i størrelse til kålen. For fadet med bagepapir (du kan eventuelt lige krølle det først, så er det lettere at få det til at passe i fadet).
- Placer blade af kål i bunden af fadet, så det dækker i et enkelt lag. Pensl med smøren. Placér endnu et lag af kål og pensl dernæst igen med smøren. Fortsæt dette indtil alle bladende er brugt. Afslut med smør.
- Lig et lag bagepapir over din kål anna og lig noget oven på, der gør at den ligger i pres. Det kan være et fad af samme størrelse som det du bruger, eller til nøds en tallerken. Det vigtige er at din Kål Anna er dækket af pres.
- Bag den i forvarmet ovn ved 150 grader i ca. 1 time. Når den er færdig skal den på køl. Sørg for at der er vægt på toppen. Det gør at den bliver 'presset' til den ønskede konsistens.
- Lad den stå i køleskabet natten over, og når du skal bruge den tages den ud og skæres i ønskede form og bages ved 225 grader i ovnen, til den har en flot kulør. Husk at holde øje med den, så den ikke bliver sort.
Er du ligeså tosset med kål som jeg, kan du jo tjekke min opskrift på Asiatisk inspireret kål eller min opskrift på Bygotto med grønkål. De er virkelig også gode!
Uuuh nu er mine Kål Anna i ovnen – jeg glææææder mig til at smage dem!
Egner de sig til at blive frosset ned? Hvis nu vi fire mennesker i aften ikke formår at spise 200 gram smør med kål
Det kan jeg godt forstå! De er også gode! Jeg har ikke prøvet at fryse dem, fordi jeg kom til at spise det hele da jeg lavede det. Men det er da forsøget værd 🙂 Altså bare det er inden de får det sidste stegning i ovnen. Ellers tror jeg de bliver kedelige.