Lækker cremet bygotto med grønkål. Det lyder måske simpelt, men det er fyldt med smag og kraft.
Det er efterår og vejret er for alvor koldt. I min verden betyder det comfortfood og hygge. Og det kan bygotto. Den er varm, cremet og kan spises med en hånd. Den kan nydes i sofaen under et tæppe eller sammen med dem du holder af. Den er hurtig at lave, så den passer perfekt til hverdagsaftenerne.
Efteråret betyder også at også at kålen er kommet i sæson. Og jeg synes i den grad at kål er lækkert. Der er så mange måder at tilberede kål på, og på fantastisk vis er kålen gennem de sidste år blevet moderne igen. Grønkål er helt fantastisk sundt. Det er fyldt med fibre, antioxidanter og vitaminer. Især K-vitamin og C-vitamin er grønkål en gavnlig kilde til.
I denne opskrift har jeg valgt at lave det som en bygotto i stedet for en risotto. Jeg synes at den grovere struktur i perlebyggen passer perfekt til den grove struktur i grønkålen. Typisk vil man også bruge en parmesanost, men i denne opskrift bruger jeg en blødere ost, da netop den mere cremede konsistens opvejer for manglen på stivelse i perlebyggen.
Hvad er en bygotto?
Kort sagt er en bygotto en nordisk udgave af den klassiske italienske risotto. Men i stedet for ris er den lavet perlebyg. Den kan ligesom risotto laves i nærmest alle udgaver, med lige det du har lyst til at putte i. Perlebyg er hele kornkerner der har fået fjernet de yderste skaldele. På den måde bevare de stadig størstedelen af alle de fibre der er så gode at få. Det betyder også at en bygotto typisk, vil være mere fiberrigt end en “normal” risotto.
Så skynd dig ud i køkkenet og lav bygotto med grønkål, så du kan komme ind i sofaen igen og nyde din aften.
Velbekomme og hav en dejlig aften.
Bygotto med grønkål
Ingredienser
- 1 stort Løg Finthakket
- 200 g Grøntkål finthakket
- 2 fed Hvidløg Fintsnittet
- 4 dl Perlebyg
- 2 dl Hvidvin
- 1 liter grøntsagsfond Der skal eventuelt bruges mere. Dette er et ca. mål.
- 1 dl god ost ala vesterhavsost eller ravost Den skal være semiblød og kraftig i smagen.
- 1 tsk Timian
- Olivenolie Til stegning
- 3 spsk Smør
- 10-15 stk Hasselnødder
Sådan gør du
- Varm en gryde eller en sauterpande op og tilsæt 2 spsk smør. Tilsæt den fintsnittede grøntkål og lade det stege et kort øjeblik. Grønkålens grønne farve vil blive kraftigere og falde en smule sammen. Når den har stegt et par minutter, tages den af panden og gemmes til senere.
- Steg løg og hvidløg til de er klare. De må ikke blive sorte, men de skal derimod være møre. Tilsæt perlebyggen og lad det stege en smule til de har suget fedtstoffet til sig
- Tilsæt hvidvinen og timianen og lad det simre et kort øjeblik, indtil alkoholen i hvidvinen er fordampet.
- Tilsæt noget grøntsagsfond, gerne en 2-3 deciliter ad gangen, og lad det simre/koge indtil det meste af væden er væk. Tilsæt mere fond og fortsæt sådan indtil der ikke er mere fond tilbage. Smag på perlebyggen. Da de er grovere end risottoris, vil de derfor også være grovere i smagen og de minder altså mere om bulgur i konsistensen end ris. Det tager omkring 25-30 minutter for perlebyggen før de er færdige. (hvis du har brugt al grøntsagsfonden og du ikke synes den er færdig tilsætter du blot lidt mere kogende vand og lader retten simre til den når den konsistens du ønsker)
- Tilsæt Grønkålen, osten og en spiseskefuld smør og rør godt rundt. Lad bygottoen stå i et par minutter så den kan nå at sætte sig.
- Retten toppes med revet eller finthakkede hasselnødder inden servering og den varme den cremede ret nydes eventuelt med et glas god mørk øl.
Jeg har endnu ikke afprøvet opskriften, men det ville gøre tilberedningen noget mere overskueligt, hvis ingredienserne var listet i den rækkefølge, som de skal bruges.
Det er en god pointe 🙂 Det vil jeg tænke over fremover. Tak for dit feedback
Hilsen Mathias