Lækker cremet svampe risotto med portobello svampe. Lækker, nem og hurtig ret, fyldt med dybde og umami.
Som nævnt i et tidligere indlæg, prøver jeg ofte at lave retter uden kød. Det bunder nok mest i en lyst til at befri mig, fra en opfattelse af at kødet er måltidets vigtigste spiller. Jeg prøver derfor at finde frem til retter, hvor man ikke savner kød. Og denne svamperisotto er bestem et godt bud på dette.
Jeg er ikke en af dem der synes en risotto er let at lave. Fordi en risotto ér ikke let at lave. Det er faktisk en ret avanceret ret. i hvertfald, hvis du vil have den til at være en ægte risotto og ikke en risgrød. En god risotto skal være forholdsvis flydende, cremet i saucen og risene skal have en lille smule bid. Jeg tror jeg havde lavet risotto omkring 20 gange, før jeg rigtig ramte den konsistens cremethed. Det er selvfølgelig smagen det afhænger af. Så selvom man får givet sin risotto “for meget”, så smager den jo hamrende godt. Så lad dig ikke skræmme af min hovski snovski attitude. Det er smagen der er vigtigst! Og når den sidder i skabet, kan man jo arbejde på det tekniske aspekt af en risotto. Hvis man endda foretrækker sin risotto til den faste side, så er det selvfølgelig sådan man skal lave sin risotto. Der findes ikke et italiensk risottopoliti, der kommer efter dig.
Risottoens ingredienser
Det gode ved en risotto – er at det i bund og grund – er en af de der “hvad du har i køleskabet” retter. En slags italiensk biksemad (undskyld italien). Det vil sige at du kan putte det i den, du har lyst til.
I denne opskrift brugte jeg Portobello svampe. Det var det, der så bedst ud i supermarkedet. Portobello svamp er store og kødfulde og dens dybe umamismag er vidunderlig. Hvis du nu virkelig vil imponere, er kantareller et vidunderligt valg. Eller er den velkendte hvide champignon også et godt bud, men den smager af mindre. Jeg stegte svampene godt af på panden, så de blev grundigt brunet. Det er med til at skabe dybde i retten.
Der er sikkert en hel videnskab bag valget af vin til en risotto. Men så længe den bare skal ned i risottoen, bruger jeg sjældent mange kræfter på at finde en hvidvin. Faktisk går jeg for det meste bare efter den billigste. Men når det er sagt, så bør man altid lige få et glas, mens man laver mad 😉 så det behøver ikke være det aller billigste sprøjt.
Okay. Nu er jeg færdig med at rable om alt muligt. Det er bare svært nogle gange, når man har så meget at sige…. Undskyld… SÅ… Her er opskriften!
Risotto med svampe
Ingredienser
- 4 dl Risottoris
- 2 dl Hvidvin
- 1 stk Løg
- 400 g. Svampe Eks. Portobello ca. 6 stk. (eller hvad du føler for)
- 2 fed Hvidløg
- 2 liter Grøntsagsfond eller hønsefond
- 2 dl Parmasan
- 1 stor klat Smør
- Olivenolie Til stegning
- Salt
- Peber
Sådan gør du
- Skær svampene i tern. Gerne omkring 1X1 cm. Men ellers som du selv foretrækker det.
- Varm en stor pande eller sauterpande op. Tilsæt olivenolie og steg svampene godt af. Det skal brunes af, så de karamelliseres. Tages af panden.
- Skru ned for varmen, tilsæt lidt mere olivenolie og steg løg og hvidløg. De må ikke blive sorte, da det så bliver for bittert.
- Tilsæt ris og svampe og lade det stege en smule. Risene vil derefter opsuge fedtet i panden.
- Tilsæt hvidvinen og lad risene opsøge dette også.
- Nu skal du være opmærskom. Tilsæt lidt fond ad gangen, så panden ikke når at koge tør. Langsom vil risene tage væsken til sig og blive tilberedt. smag gerne på risene undervejs
- Risottoen er færdig når de er bløde – men med et lille bid. Det er vigtigt at der er nok væde i Risottoen. Den skal løbe ud når du rør i den, men stadig være fast i konsistensen. Hvis det er en klump, der minder om den der mareridts havregrød, du fik da du var lille, har den fået for lidt væske. Hvis det minder om en ris suppe, har den fået for meget væske.
- Hæld parmasanen i panden og tilsæt smørren. Rør det samme og server straks.
Hvis du kan lide denne risotto, bør du tjekke min opskrift på Ærterisotto.
7 thoughts on “Lækker og cremet risotto med svampe”