Kartoffelpizza – Pizza med kartoffel, mascarpone og rosmarin

Kartoffelpizza – Pizza med kartoffel, mascarpone og rosmarin

Pizza. Mere behøver man nærmest ikke at sige uden munden med det samme løber i vand. Det er stadigvæk til den dag i dag, det mest købte take away. Pizza findes i mange varianter, og hvad enten du er til den danske udgave med meget fyld, eller den italienske med lidt fyld, har alle en favorit. Min favorit er kartoffelpizza! Sprød bund smurt med mascarpone og tynde skiver af kartoffel og derpå en smule rosmarin. Det smager bare fantastisk!

Jeg må indrømme at mine favoritter alle er i den mere minimalistiske afdeling. Jeg elsker godt brød og smagen af de enkelte ingredienser (selvom jeg dog næppe vil kimse af en meatlovers pizza fra den lokale pizzabiks, når aftenen før har budt på et overflod af alkohol).

Kartoffelpizza: En hvid pizza med masser af smag

Der er ikke tomatsauce på denne, det vil være for overdøvende i forhold til de andre smage. Nej, det er mascarpone der smøres på bunden. Mascarponens cremede sødme går helt perfekt til kartoflen og den parfumerede rosmarin. Kartoflerne skal ikke tilberedes inden de kommer på pizzaen, og de bliver derfor ikke kogt, men stegt. Når din kartoffelpizza tages ud af ovnen topper jeg den med lidt salt, olivenolie og friskrevet pecorino. Under opskriften, kommer der en lettere nørdet gennemgang af glutens og pizza dej. Den er placeret under opskriften, da det er nogle ret detaljerede beskrivelser. Så læs det, men det er på eget ansvar. Du kommer måske til at lære noget.

Pizza med kartoffel, mascarpone og rosmarin

Lækker kartoffelpizza med mascarpone og rosmarin!
Ret Aftensmad
Køkken Italiensk
Keyword pizza
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 1 day
Samlet tid 1 time
Antal 4 personer

Ingredienser

Dej

 • 5 g Gær ca. på størrelse med en kikært.
 • 5 dl Koldt vand
 • 700 g. Mel Jo højere proteinindhold jo bedre. Gerne >12%
 • 2 tsk Salt
 • 2 spsk Olivenolie

Topping

 • 500 g Kartofler Gerne små, med skræl
 • 1 pk. Mascarponeost
 • rosmarin
 • salt
 • olivenolie
 • pecorinoost

Sådan gør du

Pizzadej

 • gæren røres ud i det kolde vand. Tilsæt salt og olivenolie.
 • Melen røres i. Dejen vil virke en smule våd, men det er helt i orden. Der er ikke behov for meget æltning, da udviklingen af glutenproteinerne sker under hævningen. 
 • Efter ca. 24 timer tages dejen ud af køleskabet (hvis den har fået 20 timer gør det ikke noget, heller ikke hvis den har fået 28). Luften slåes ud af den og lidt mel arbejdes ind i dejen. Det tager ikke mere en 5 minutters tid. derefter deles dejen i 4 kugler og placeres på en bageplade og dækkes med et klæde. Lad dejen efterhæve i et par timer. 

Topping

 • Ovnen tændes på max (250-300 grader) . Det skal være på bagefunktionen (oftest symboliseret med en lille streg for oven og for neden). Det er nemlig vigtigt at der kommer varme nedenfra. Det sikrer en ensartet afbagning af pizzaen. 
 • Snit kartoflerne fint på et rivejern, eller endnu bedre et mandolinjern.
 • Mascarponen røres sammen med lidt olvienolie, salt og peber og 1 tsk. varmt vand. Det gør den lettere at smøre ud på den porøse bund. 
 • Smør mascarponenen ud på bunden og tilæst skiver af kartofler. Jo tyndere de er, jo flere kan der være på pizzaen. 
 • Bages i 10-15 min til pizzaen er færdig. Den skal være gylden i skorpen og ikke være blød i midten. Løft gerne lidt i siden på pizzaen, for at tjekke om bunden ligeledes er gylden. 
 • Når pizzaen er færdig, dryppes den med god olivenolie og toppes med friskrevet pecorino. 

Pizzadej:

Advarsel. Det nedenstående bliver ret nørdet. Derfor er al videre læsning på eget ansvar. Beklager, men nu er i advaret.

Jeg havde i mange år ikke lyst til at arbejde med pizzadej. Jeg synes simpelthen det blev alt for besværligt og jeg forstod ikke, hvorfor dejen opførte sig som den gjorde. Men gennem en del nørderi formåede jeg at forstå, hvad der sker i en dej og hvorfor det er vigtigt at behandle den rigtigt.

Du har sikkert hørt om gluten. Det er nok ret umuligt ikke at kende ordet gluten i disse tider, sådan som det opreklameres som, samfundets fjende nummer et i det 21. århundrede. Men gluten er – trods visse menneskers allergi over for det – det aller vigtigste element for at gøre en pizza dej, til det vi alle elsker at spise. Jeg planlægger et lille indlæg om de mere kemiske og biologiske elementer ved gluten og dens indvirken i bagning. Så for nu må i bare nøjes med dette. Gluten danner de lange tråde i brødet, som vi kender som ‘krummen’. Det er det der gør at det er konsistens i et rustikt bød og som holder luftboblerne inde i brødet. Det er fantastisk, og jeg er kæmpe fan! I denne opskrift skal dejen hæve i 24 timer. På den måde kan der udvikles den rigtige mængde af proteinbindinger, der skal til for at gøre brødet godt. Faktisk kan dejen sagtens stå i køleskabet i 2-3 dage. Det bliver det faktisk bedre af. Men så megen tid til pizza, er der sjælden. Så et enkelt døgn er helt fint.

 

Er du i humør til det italienske? Så har jeg lavet en virkelig lækker risotto med svampe og en skøn og herlig risotto med ærter!


Related Posts

Vegetar gryderet med bønner, svampe og kartoffelmos

Vegetar gryderet med bønner, svampe og kartoffelmos

Vegetar gryderet fyldt med svampe og bønner. Den er varmende og smagfuld. Den er proppet med kraft og ikke mindst smag! Den er perfekt til de kolde efterårsmåneder, og et helt fantastisk alternativ til de mange kødfyldte simreretter! Mindre kød, flere grøntsager. Jeg prøver at […]

Carbonara

Carbonara

Pasta Carbonara. Den måske mest italienske pastaret der findes, næst efter bolognese. Personligt brød jeg mig ikke om retten, da jeg var barn (min søster elskede den og bestilte den altid når vi var på italienske restauranter). I dag har jeg dog smidt det meste […]1 thought on “Kartoffelpizza – Pizza med kartoffel, mascarpone og rosmarin”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *