Knasende sprøde pommes frites! Sprøde uden på – lækre og bløde inden i! Perfekte til at dyppe i masser af ketchup eller mayonnaise!
Hemmeligheden bag den sprøde kartoffel
Det faktisk ikke nogen let sag at lave sprøde og lækre hjemmelavet pommes frites! Det kræver at du bearbejder kartoflerne på den rigtige måde, ellers vil du få bløde og kedelige stænger, der ikke kan bruges til noget som helst.
Kartofler indeholder meget stivelse og det er vigtigt at få noget af den stivelse ud af kartoflen. Ellers får du aldrig sprøde kartofler. Den bedste måde at gøre det på er ved at udbløde dine kartofler i vand. På den måde skyller du stivelse ud.
Dine pommes frites skal igennem tre tilberedninger, før de er færdige. Det er også det man kender som “tripple cooked fries”. Det er simpelthen en metode. Hvorpå du sikre dig at få så sprøde fritter som muligt.
Først skal du koge dine kartofler. De skal koges møre i vand. Og eddike. Eddiken gør faktisk at din kartoffel holder strukturen bedre. På den måde slipper du for at de falder fra hinanden. Nogle vil nok foretrække at de knækker lidt, og får revner. Men jeg foretrækker hele lange fritter med en sprød skorpe. Og det hjælper eddiken til!
Dernæst skal de have første tur i olien. Det skal de have ved omkring 130 grader. Nogen vil måske sige 140, men jeg kørte den sikker og kogte mine ved 130.
Ved at fritere dem ved en lavere temperatur, sikrer du dig at så meget væske som overhoved muligt forlader dine pommes frites. Væsken i dine kartofler, damper nemlig ud og gør ligeledes dine fritter kedelige og slatne.
Ved den sidste tur i frituren, skal den have en over nakken. Det er nemlig hed du sprøder dem op. Og her er varme nøglen. Du har allerede tilbered dine pommes frites, ved de sidste to kogninger. Så nu mangler du bare at gøre dem sprøde. Så 180 grader og fuld fart over feltet, indtil de har en flot gylden farve.
Vupti. Så “let” får du hjemmelavede sprøde pommes frites.
Hvad kan jeg spise til pommes frites?
Når det gælder serveringsforslag til pommes frites er det korte svar at det passer til næsten alt. Du kan spise dem til en god bøf og en sauce bearnaise. Eller måske en omgang bøf stroganoff. Ellers kan du spise dem med store mængder af mayo (som f.eks. den her chili mayo eller den her urtemayo) eller selvfølgelig klassikeren ketchup!
Ellers kan du lave en omgang pølsemix. Den jydske klassiker med pølser, karry ketchup og rå løg!
Eller måske en omgang canadisk poutine?
Mulighederne er mange. Men min erfaring siger mig at man nok skal få spist op. For hjemmelavet pommes frites smager fantastisk!
Pommes frites – opskrift på sprøde hjemmelavede pommes frites
Ingredienser
- 6-8 stk Bagekartofler Se noter
- 1 tsk Salt
- 3 spsk Eddike
- 2 liter Fritureolie
- salt Til at strø ud over til sidst
Sådan gør du
- Skyl dine kartofler og skær dem ud i ca. 1x1 cm stænger. Dine kartofler må ikke være for tykke, da det øger chancen for at de bliver bløde
- "Vask" dine kartofler i lunkent vand af flere omgange til vandet er klart og uden stivelse. Lad dine kartofler stå tildækket af vand i yderligere 15 minutter for at sikre dig at så meget stivelse er skyllet ud som muligt. Imens bringer du en gryde med vand, eddike og salt i kog.
- Kog dine kartofler i 10-15 minutter til de er møre. Det kan være lidt svært at se, da eddiken gør de holder formen. Så du skal nok lige brække en over for at se om de er kogt møre.
- Hæl dine kartofler over på en plade og stil dem i køleskabet til de er helt kolde. Det tager nok omkring 30-60 minutter.
- Varm din olie op til 130 grader og steg dine pommes frites i omkring 10 minutter til de begynder at få en smule farve. Tag dem op og placer dem på en plade. De skal nok stege af flere omgange. Lad dem køle ned i køleskabet igen. Det tager ligeledes omkring minimum 30-60 minutter. Alternativt kan du fryse dem ned.
- Dine pommes frites er nemlig klar til sidste kogning. Og kan derfor ligge på køl eller frys indtil du skal bruge dem. Du kan derfor med fordel lave dem i forvejen, så de er klar til at give dem sidste tur i frituren.
- Varm din olie op til 180 grader. Steg dine pommes frites til de har en flot mørkegylden farve. Lad dem dryppe af på en rist inden de saltes og spises. Sørg for at fritere dine kartofler af flere gange, da du ellers sænker temperaturen på olien for meget.
- Server dine Pommes frites med masser af dyppelse eller hvad du nu har lyst til!
2 thoughts on “Pommes frites – opskrift på sprøde hjemmelavede pommes frites”