Lækkert svampet og smagfuldt foccacia, der kun tager et par timer at lave. Perfekt som hurtigt madbrød til de dage, hvor du har et par timer til maden og mangler noget lækkert brød.
Et brød der er perfekt til simreretter
Som jeg har nævnt i et tidligere indlæg, så er foccacia muligvis mit absolutte yndlingsbrød. Der er et eller andet over det svampede, luftige midte og den sprøde skorpe, der smager lækkert af olivenolie, der bare er yderst tiltalende.
Og så kan man toppe det med lige det man har lyst. For det meste foretrækker jeg (personligt) at nøjes med flagesalt, da brødet i sig selv smager så godt at salt er nok. Men jeg kan nu også virkelig godt lide at putte nogle cherrytomater, lidt rosmarin eller måske timian på. Det giver en lækker, lækker smag.
Det her brød er ikke langtidshævet, det er ment som et hurtigt madbrød, der stadig smager godt. Og med alt andet brød, skal der mere gær i, jo mindre tid du har. Men det smager stadig ret så godt.
Det gode ved et foccacia, er at det er en meget våd dej. Det vil sige at vandindholdet er ret højt. Her er det en hydration på omkring 75%. Hydration er fancy bagesprog for hvor mange vand der er i en dej. Er den som i den her opskrift på 75%, så vil det sige at for 100g mel er der 75g vand.
Det er også derfor du bager den i form. Det “holder” på dejen.
Det kan derfor godt, virke som om din dej minder mere om kagedej. Men det løser sig i ovnen og du får et fast, saftigt brød med masser af luftig krumme.
Hvad skal jeg spise til foccacia?
Når det gælder serveringsforslag til foccacia, er det rimelig meget det meste. Men jeg synes den gør jeg specielt godt til simreretter og supper. Den italienske bønnesuppe ribollita eller den her italiensk inspirerede suppe med bacon og palmekål. Den passer virkelig også godt til den her lækre vegetariske simreret med masser af bønner!
Hurigt italiensk foccacia - opskrift på hurtigt madbrød
Ingredienser
- 3 dl Lunkent vand
- 25 g Gær
- 1/2 dl Olivenolie
- 300 g Hvedemel
- 100 g Durumhvede
- 1 tsk Salt
Topping
- Olivenolie
- Flagesalt
- Hvad end du ønsker Tomater, timian, rosmarin... Hvad du end lyster. Prøv at putte det på!
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand
- Tilsæt olivenolie og salt og bland det sammen
- Bland de to mel sammen og hæld den i lidt af gangen og bland det sammen.
- Ælt din dej grundigt indtil den hænger sammen.
- Når din dej er sammenhængene og elastisk er den æltet godt nok. Den vil være ret våd, grundet det høje vandindhold.
- Lad din dej hæve overdækket i ca. en time ved stuetemperatur
- Tænd din ovn på 200 grader
- Hæld din dej op i et fad eller bradepande. Den må godt være lidt stor, så den dej falder ret tyndt ud.
- Hæld olivenolie over og "massér" det ned i dejen, så den får en masse fordybninger.
- Lad dit brød efterhæve overdækket i ca. en halv time
- Drys dit brød med flagesalt (og hvad du ellers har lyst til)
- Bag dit brød i ca 20 minutter. Lad det efterfølgende hvile i 20 minutters tid på en rist, før du skærer det ud.
2 thoughts on “Hurigt italiensk foccacia – opskrift på hurtigt madbrød”