Gammeldags Kylling med verdens bedste sovs!

Gammeldags Kylling med verdens bedste sovs!

Gammeldags grydestegt stegt kylling med små smørristede kartofler, agurkesalat og verdens bedste sovs. Ja! verdens bedste sovs. bevares der findes fine saucer, hvor der er brugt dage på at lave den. Men dette er en sovs. En dejlig tyk sovs der nydes bedst i store mængder. Og ja, det er måske verdens bedste af slagsen.

Gammeldaws kylling ligesom mormor plejede at lave den!

Okay. det er IKKE min mormor der har lært mig at lave den her ret. Det er jo selvfølgelig her at det ville være fedest med en eller anden nostalgisk historie om, hvordan min mormor altid plejede at lave denne ret til mig, og hvordan duften af retten får mig til at tænke tilbage på dengang man legede i mudder og verden var stor og spændene. Meeen det er ikke tilfældet. Min mormor kunne ikke rigtigt lave mad. ups.

Derimod var det en af de første retter jeg lavede da jeg i sin tid (i sidste årti) gik på kokkeskole. Og den har hængt ved lige siden. Den er bare god, som i virkelig god. Kyllingen bliver brunet godt af og der bliver tilsat kalvefond (øh ja, det er derfor sovsen er så god). Og så får kyllingen bare lov til at simre stille i ovnen, indtil den er mør og lækker.

Kartoflerne skal først koges, derefter pilles og til slut steges i rigeligt med smør. Det gør dem sprøde, men lækre. Og for ikke at alt det fede danske mad bliver for meget, serveres hele herligheden med syltede agurker. What not to like? Så du må hellere skynde dig at få den lavet, for den er virkelig lækker.

Gammeldags kylling med verdens bedste sovs

Gammeldags grydestegt kylling med stegte kartofler, agurkesalat og hvad der muligvis er verdensbedste sovs.
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Keyword Dansk, Kartofler, Kylling
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time 10 minutter
Antal 4 Personer

Ingredienser

  • 1 stk Kylling
  • 2 kg Babykartofler
  • 1 bdt Persille
  • 7 dl God kraftig kalvefond
  • salt og peber
  • 50 g Smør
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk Mel

Agurkesalat

  • 1 stk Agurk
  • 2 dl eddike
  • ½ dl sukker
  • salt og peber

Sådan gør du

Agurkesalat

  • Skær agurken i skiver. Jeg foretrækker lidt tykkere skiver, da det giver mere "bid", men hvis du foretrækker det tyndt, så gør det 🙂 salt agurken og lad den ligge i ca. 20 minutter.
  • Kog eddike, salt, peber og sukker op, indtil sukkeret er smeltet.
  • Agurkerne skylles fri for salt, og drænes for vand.
  • Put agurkerne i et sylteglas og hæld eddikelagen over. Put låg på og sæt på køl. De skal helst stå en små 60 minutter før de bliver gode. Så hvis du laver dem inden du går i gang med resten af retten bliver de perfekte.

Resten af retten

  • Tænd din ovn på 180 grader varmluft.
  • Kog kartoflerne med skræl i ca. 10-15 minutter til de er færdige. Hæld vandet fra og hæld koldt vand over.
  • Pil nu kartoflerne og sæt dem til side. De kan sagtens stå mens resten af retten laves
  • Rens kyllingen og tilføj salt og peber.
  • På et rent bræt hakkes persillen. Det behøver ikke være super fint, men det må heller ikke være for rustikt
  • Løsn skindet på brystet af kyllingen. Det gøres nemmest ved at føre to fingrer ind under skindet, tættest ved lårene. Du vil herefter have to "hulrum" under kyllingens skind. fordel persillen, sammen med lidt salt og peber under skindet. (se under noter, hvis du ikke forstår hvad jeg mener).
  • Brun kyllingen godt af, helst i en støbejernsgryde, har du ikke sådan en er en pande okay.
  • Hvis du har en støbejernsgryde kan du fortsætte til næste trin, hvis ikke så læs videre her:
    Kyllingen skal ind i ovnen, så du skal være sikker på at det du putter din kylling i kan tåle det. Nogle gryder kan tåle ovnen, men håndtagende på de fleste gryder har det med at smelte. Så ejer du ikke en støbejernsgryde skal din kyllingen enten i et ildfast fad eller endnu bedre en stegeso. Hvis du vælger det ildfaste fad, skal du sørge for at putte et godt lag sølvpapir over, da det hjælper med at lave en "lille ovn" og tilbereder kyllingen bedre.
  • Når din kylling er i gryden tilsættes kalvefonden og og låget lægges på. Giv din kylling ca. 40 minutter ved 180 grader i ovnen.
  • Når kyllingen er færdig tages kyllingen ud af ovnen. Tag kyllingen op af gryden og lad den hvile.

Sprødstegte kartofler

  • Smelt smørret på en pande og lad det bruse af. Tilsæt kartoflerne, salt og peber. Lad dem stege ved middel-høj temperatur til kartoflerne er godt brunede af, og har en sprød skorpe.

Sovs

  • Sigt væden fra kyllingen gennem en si, og hav klar.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt melen, Lad det stege lidt, indtil melen får duftnoter af nødder. Du har nu lavet fundamentet til en opbagt sovs. Tilsæt væden fra kyllingen, lidt ad gangen. når alt væden er tilsat lades sovsen koges op, og fløde tilsættes. Lad det simre indtil der har den rette konsistens. Smag til med salt og peber
  • Server kyllingen, med kartoflerne, de syltede agurker og den helt igennem fantastiske sovs. Velbekomme 🙂

Noter

Hvis du ikke forstår, hvad jeg mener med at løsne skindet fra kyllingen, har jeg fundet en video der viser det her 🙂 

Related Posts

Tomat couscous med kyllingelår og hummus

Tomat couscous med kyllingelår og hummus

Når vejret er dejligt udenfor er dette en ret jeg ofte laver. Den er let! både at lave, men også at spise. Derfor passer den perfekt til solskin. Den lækre couscous sammen med de sprøde kyllingelår og den cremede hummus. Det passer bare perfekt sammen. […]

Vegetar gryderet med bønner, svampe og kartoffelmos

Vegetar gryderet med bønner, svampe og kartoffelmos

Vegetar gryderet fyldt med svampe og bønner. Den er varmende og smagfuld. Den er proppet med kraft og ikke mindst smag! Den er perfekt til de kolde efterårsmåneder, og et helt fantastisk alternativ til de mange kødfyldte simreretter! Mindre kød, flere grøntsager. Jeg prøver at […]



2 thoughts on “Gammeldags Kylling med verdens bedste sovs!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *