Friske forårsruller med andebryst og gomadressing!

Friske forårsruller med andebryst og gomadressing!

Friske forårsruller, Vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller. Kært barn har mange navne. Men det er i bund og grund det samme. Udblødt rispapir med fyld. Typisk en masse friske grøntsager, en form for kød og en dressing. De er hamrende lækre, men også enormt hyggelige at spise. Jeg elsker at invitere venner på besøg til friske forårsruller. Fordi når du skal sidde og samle din egen mad, giver det bare en enormt social og hyggelig stemning. Og middagen tager længere tid, fordi du altid liiige kan spise en til ;).

Jeg elsker mine friske forårsruller med andebryst. Men det er måske også fordi jeg bare virkelig elsker and. Men man kan også bruge kylling, hvis nu and er i en prisklasse for højt, eller du ikke når at tø et op.

Men er goma ikke japansk?

Jo. goma dressingen – eller goma dare –  stammer fra japan. Jeg ved nu ikke engang om man vil kalde det en dressing. Det er nok mere bare et ’tilbehør’. Men den smager bare så åndsvagt godt. Især med friske grøntsager og and. Så jeg vil selv mene den passer enormt perfekt ind her. Jeg har virkelig forsøgt at finde ud af hvordan man typisk vil lave en goma dressing. Sådan helt originalt. Men det var virkelig svært at finde ud af. Mange af opskrifterne pegede på ingredienser som mayonnaise og dashi. Jeg ønskede ikke en så cremet konsistens og dashi er ikke det letteste at skaffe herhjemme i kolde Danmark.

Derfor gik jeg med denne udgave, hvor smagene er mere milde, og der er knald på sødmen, syren og umamien. Jeg vil derfor ikke benægte at en med kendskab til det japanske køkken, vil rejse sig i arrigskab og mene at det her ikke har noget med goma at gøre. Men… den smager himmelsk! og det vil nogen mene er det vigtigste.

Friske Forårsruller og lidt om dens grøntsager

På ingrediensbasis er dette en ret simpel ret. Der er friske grøntsager, Stegt andebryst og en dressing. Derfor synes jeg det er vigtigt at der er kredset om de ingredienser der er. Jeg går derfor meget op at grøntsagerne er snittet tyndt. Det giver bare den bedste mundfølelse når du spiser dine friske forårsruller. Indtil for nyligt stod jeg derfor i ret lang tid og gjorde en dyd ud af at snitte ingredienserne fint og sirligt. Men nu har jeg et rigtig godt (og japansk) mandolinjern. Så nu tager det 5 minutter.

Hvis du ikke gider at gøre det. Og det kan jeg godt forstå. Så kan du nøjes med at skære dem i de stykker du ønsker. Men lad være med at rive det. For så bliver det bare råkost i et kondom. Og det er sgu træls at spise.

1 2 3 værsgo’ at spis!

Friske forårsruller med and og goma

Ingredienser

  • Rispapir
  • 1 Stk Spidskål
  • 5 Stk Gulerødder
  • 1 Stk Agurk
  • 1 Stk Mango
  • 1 Stk Af lige præcis den grøntsag du ønsker
  • 2 stk Andebryst

Goma

  • 200 g Sesam
  • 2 spsk Sesamolie
  • 3 Spsk Smagsneutral olie
  • 2 fed Hvidløg
  • 1/2 dl Soya
  • 2 tsk Sriracha
  • 3 spsk Riseddike
  • 3 spsk Lys sirup
  • 1 dl Vand +/- afhængig af hvor tyk du ønsker den

Sådan gør du

Goma

  • Rist sesamen på en tør pande ved lav varme. Det er meget vigtigt de ikke brænder på, da de bliver frygtelig bitre og derved ikke smager godt. 
  • Overfør sesam til en køkkenmaskine eller minihakker. Tilsæt den smagsneutrale olie og blend livet ud af sesamen. Det vil efter 5-10 min blive en pasta. Tillykke. du har lavet Tahin. 
  • Tilsæt de resterende ingredienser, undtagen vand. Blend igen, til alle ingredienserne er blandet.
  • Tilsæt vand. Gerne lidt ad gangen så du kan styre konsistensen. Jeg kan godt lide den kan løbe, men ikke så meget af den løber ud af forårsrullen. 
  • Smag til med soya, eddike og sirup, til du opnår en god balance. Den skal smage kraftigt af sesam, men med en sødme og en let syre. 

Friske forårsruller

  • Snit alle grøntsager i den ønskede størrelse. Gerne så tyndt som muligt. 3x3 mm er nok det mest optimale.
  • Andebrysterne ligges med skindsiden nedad på en kold pande. Herved vil noget af fedtet smelte fra og fedtet på brystet vil blive sprød. Det tager typisk 5-10 minutter.
  • Når fedtsiden er sprød, tages andebrysterne af panden (ja inden du vender det). Skær andebrysterne i skiver. læg dem tilbage på panden og lad dem stege i ca. 30-60 sekunder på hver side. Drys med lidt salt og peber og tag dem af panden.

I humør til en lækker sommerret? prøv disse sprøde kyllingelår med en fantastisk lækker couscous og hummus!

Er du mere i humør til noget til de køligere tider? Prøv min opskrift på gammeldags grydestegt kylling med verdens bedste sovs!


Related Posts

Kål Anna – Pommes anna lavet med kål og smør

Kål Anna – Pommes anna lavet med kål og smør

Kål Anna. En anderledes fortolkning af den ellers så klassiske pommes anna. Savoykål bagt i lag med masser af smør og timian! Den er fyldt med smag og kraft og er et fantastisk alternativ til den klassiske franske kartoffelret. Ingen nytår uden elegance Retten opstod […]

Pasta med grønkål, svampe og tranebær i cremet sauce

Pasta med grønkål, svampe og tranebær i cremet sauce

Det kan godt være det er forår. Men det er i hvertfald dansk forår. Så det er selvfølgeligt gråt og trist vejr uden for. Det hører ikke ligefrem til mine yndlingsdage, når solen glemmer at kigge frem. Til gengæld er det godt at jeg så […]



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *