Foccacia! Det italienske vidunderbrød, der er sprødt og lækkert udenpå, men saftigt og luftigt inden i. Det er proppet med smag, og så er det ikke særlig svært at lave. Det her brød skal du nemlig ikke ælte, det skal blot koldhæve i køleskabet.
Foccacia – muligvis verdens bedste brød!
Jeg tror foccacia er mit yndlingsbrød. Og det siger jeg fordi, jeg er så stor fan af brød at det er lidt svært at finde et “yndlingsbrød”. Men skulle jeg vælge et brød, ville det blive dette.
Når det er lavet korrekt er det ekstremt saftigt inden i og vidunderligt sprødt udenpå. Ja, der skal bruges en stor mængde olie, men hvem kan ikke lide en god portion lækker olivenolie? Jeg kan i hvertfald godt.
Min udgave af foccacia er lavet med 100% hydration. Det vil sige at mængden af vand og mel er den samme. Det give en meget flydende dej, da indholdet af ikke er højt nok til at skabe en fast dej.
Det gør ikke noget i det her tilfælde, da foccacia er bagt i form. Derfor gør det ikke så meget, da fadet vil holde på formen.
Samtidig er det heller ikke nødvendigt at ælte dejen voldsomt meget. Jo du kan sagtens gøre det, det gør intet. Men du behøver ikke, da den lange hævetid på 24 timer gør at glutenindholdet i brødet udvikler sig korrekt. Det gør også brødet lækkert nemt at lave.
Du skal blot hælde ingredienserne i en skål, aftenen inden du skal bruge det, røre dem rundt indtil melen er opløst, dække den til og stille den på køl. Det er en arbejdstid på max. 5 minutter.
Et godt foccacia brød, passer til det meste mad synes jeg. Men især retter som suppe og simreretter går godt. Den sprøde skorpe og den saftige krumme er perfekt til at suge alt det lækre væde op i disse retter.
Der er ikke ander for end at prøve opskriften af nu!
Foccacia – Opskrift på det lækreste koldhævede focaccia brød
Ingredienser
- 500 g Koldt vand det passer med ca. 5 dl
- 10 g Gær Det er størrelsen som en ært
- 150 g Durum mel
- 350 g Tipo 00 En italiensk mel med højt glutenindhold
- 2 spsk Olivenolie
- 2 tsk Salt
Topping til brøddet
- 3 Spsk Olivenolie
- 1 tsk Flagesalt
Sådan gør du
Dejen
- Udblød gæren i vandet og tilsæt resten af ingredienserne. Rør melen ud i vandet til det er opløst og dejen virker nogenlunde ens i konsistensen. Dæk den til med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i ca 24 timer. Det gør ikke noget den står lidt kortere tid, heller ikke at den står længere.
- For et fad med bagepapir og hæld en spsk olivenolie ned i bunden. Hæld din dej i fadet og fold en så den fylder fadet ud. Hæld resten af olivenolien over brødet og prik nu nogle huller med dine fingre ned i dejen. Sørg for at hele overfladen er dækket med olie.
- Hæld salten over brødet.
- Bag brødet i ovnen i 40-45 minutter i en 230 grader varm ovn.
- Lad dit brød køle i minimum 30 minutter.
Noter
Mangler du en god opskrift at lave til dit foccaciabrød? Så prøv min opskrift på vegetargryderet med svampe og bønner!
1 thought on “Foccacia – Opskrift på det lækreste koldhævede focaccia brød”