Hjemmelavet mayo på kun 5 minutter. Urtemayo med masser af friske krydderurter. Lavet fra bunden og med masser af smag. Mayo kan bruges til det meste, og er altid godt at have i køleskabet.
Hvordan laver man en mayonnaise
Mayonnaise er muligvis det bedste på jorden. Det er en fuldstændigt henrivende spise og det kan bruges til stort set alt. Og så kan du lave et utal af smagskombinationer. Lige fra den neutrale ‘basismayo’ til chilimayo og diverse urtemayo.
Hvad mange måske ikke er klar over er at det faktisk er ufattelig let at lave din egen mayonnaise. Du skal bare bruge et par æggeblommer, noget sennep, en sjat eddike, et drys salt og noget smagsneutral olie. Og så lidt citron til at smage den til. Bum, så har du en hjemmelavet mayo.
Nå ja, okay. Du skal selvfølgelig piske den. Det er måske her de fleste står af. Men det er faktisk ikke så uoverskueligt som det lyder. For du kan nemlig lave den med en stavblender (og nej, det er ikke snyd).
Kort fortalt handler det om at få olie og vand til at binde sig til hinanden.
Langt fortalt, kan det ikke lade sig gøre at binde olie og vand, medmindre du tilsætter emulgator. Det er her ægget kommer ind i billedet. Ægget indeholder surfactanter (aner faktisk ikke hvad det hedder på dansk, men på engelsk hedder det surfactants), der har en hydrofil og en hydrofob side. Ved at piske ægget sammen med væsken og olien, danner surfactanterne en hinde rundt om oliedråberne og på den måde risikere du ikke at olien flyder sammen i et lag, og vandet i et andet.
Og ja, det var en besværlig og nørdet snak. Det er sgu også ret fascinerende.
Kunsten at forhindre en mayo i at skille
En mayo kan skille. Det er pisse irriterende, men det kan den. Det sker også for mig. Nogen gange vil det bare ikke lykkedes og man står 5 æg inde i processen og der er olie overalt. Det sker, og det er bare en del af det.
Men der er et par tricks der kan hjælpe. Det første er at sørge for at ingredienserne er i samme temperatur. For store temperaturforskelle kan gøre det besværligt for ingredienserne at binde sig. For det andet hjælper det at hælde en lille olie i fra starten og piske det langsomt i. Det er som om at æggeblommerne og de andre ingredienser lige skal ‘vænne’ sig til olien. Efter det plejer det at gå som smurt.
Det bedste trick jeg dog kan give dig er at komme i gang med at prøve. Det er nemlig dem bedste måde at lære det på.
Urtemayo - lækker hjemmerørt mayo på kun 5 minutter
Ingredienser
- 2 håndfulde Krydderurter Brug dem du kan lide, jeg brugte en blanding af persille, basilikum og timian
- 2 stk Æggeblommer Du kan eventuelt gemme hviderne til en æggekage eller en omgang marengs – så undgår du madspild
- 4-5 dl Smagsneutral olie Det er et ca. mål, da det kan variere meget med mængden af olie
- 1 knivspids Salt
- 2 tsk Hvidvinseddike Æbleeddike kan også sagtens bruges
- 1 tsk Sennep
- Citronsaft Til at smage til
Sådan gør du
- Put æggeblommer, sennep, salt og eddike i et cylinderformet glas (meget gerne det, der fulgte med din stavblender) og pisk det sammen med en stavblender (har du ikke en stavblender, se da note)
- Tilsæt en hvad der svarer til 1 spsk olie og pisk det sammen. Hæld olien i, i en tynd stråle mens du pisker. Det vil føles som om den bliver tykkere og når du tydeligt kan mærke den er tyknet, kan du hælde lidt mere i ad gangen. Fortsæt med at piske olie i indtil du har hældt ca. 3 dl olie i din mayo.
- Tilsæt dine krydderurter til din mayo og pisk igen. Din stavblender vil finthakke dine urter og sprede dem i din mayo.
- Hæld dernæst mere olie i indtil den er tyk og flot. Jo mere olie du hælder i, jo størrechance er der for at den skiller. Så det handler mest om hvor langt du vil trække den. Men du kan i hvertfald putte 4 dl. olie i.
- Smag til med citronsaft
Noter
Elsker du også mayo? Så burde du lave de her sesamkartofler til! De er et perfekt match
Man kan bestemt ikke tilføje 4 dl. Da jeg havde tilføjet 2 dl så blev den helt tynd! Vil sige 1,5-2 dl til 2 æggeblommer.
Det kunne godt lyde som om din mayo er skilt. Det kan ske, hvis dine æggeblommer er for kolde eller du har hældt olie i for hurtigt 🙂 Hilsen Mathias