Stegte gulerødder med en cremet dressing på gedeost og brunet smør, drysset med ristede mandler og bredbladet persille.
Guleroden. Den fantastiske gulerod. Grøntsagen der smager fantastisk og kan tilberedes på et hav af måder. De kan spises rå, grilles, koges, dampes og ikke mindst steges! Der er mange sukkerstoffer i denne orange rod, og de klæder mange retter!
I denne ret er de stegt i smør og hældt over med en dressing lavet på cremet frisk gedeost og ‘bundfaldet’ fra brunet smør.
Stegte gulerødder – Et helt igennem vidunderligt tilbehør
De her stegte gulerødder er tilberedt i brunet, klaret smør. Det er egentligt det også kalder ghee. Du har filtreret al det fra i smøren, der brænder på, ved for høj varme. Det betyder at din klarede smør/ghee kan klare meget højere varme. Og det smarte her er at det netop af det bundfald du sorterer fra, der er bunden i den gedeostdressing du skal hælde ud over dine stegte gulerødder. Ligesom det klarede smør, får det nemlig den samme vidunderlige smag af karamel og nødder, som gør netop brunet smør så fantastisk lækkert! Jeg gemmer i hvert fald næsten altid bundfalder fra det brunede smør, fordi det netop er godt i mad, der ikke behøver fedtet fra smøren.
Cremet gedeostdressing
Den her dressing der skal over gulerødderne passer faktisk til ret mange grøntsager. Lavede det den engang til saltbagte rødbeder. Og det smagte fantastisk! Den er fed, har den vidunderlig smag af gedeost og så en god dybde fra de karamelliserede og nøddeagtige toner fra det brunede smør. Så kan du ikke lide gulerødder, kan du bare skifte dem ud med en anden grøntsag. Men steg dem lige i smør. Det er nemlig virkelig lækkert og matcher det brunede smørs nøddeagtige toner.
Hele retten er toppet med bredbladet persille, fordi det smager bare godt og passer virkelig godt til gulerødderne. Det samme gælder de ristede mandler. Det er bare gode smage og et virkelig godt tilbehør!
Stegte gulerødder med dressing på gedeost og brunet smør
Ingredienser
Brunet smør
- 1 pk smør
Cremtet gedeostedressing
- 100 g Friskost lavet på gedemælk
- 3 tsk 'bundfald' fra brunet smør
- 1 tsk Frisk timian Finthakket
- 1 spsk Creme fraiche
- 1 spsk piskefløde
- salt og peber
- Citronsaft
Smørstegte gulerødder
- 1 bdt Gulerødder Gerne dem med top, renset og skrubbet. Ikke skrællet!
- 2 spsk Ghee eller klaret smør Brug det smør fra ovenstående opskrift på brunet smør
- 1 lille håndfuld Bredbladet persille
- 1 dl Ristede mandler hakket groft
Sådan gør du
Brunet smør
- I en tykbundet gryde smeltes smøret over svag varme. Husk at rør rundt en gang i mellem så bundfaldet ikke brænder på. Fortsæt med at stege smøret over fortsat svag varme indtil det får en brunlig farve og der kommer en du af nødder (afhængig af varmen og mængden af smør, tager det nok 20-25 minutter). Tag gryden af varmen og lad det stå i 10-15 minutter. Hæld det klarede smør fra, så du kun har bundfaldet tilbage. Selve det klarede smør kan bruges som smørsauce, eller som ghee. Gem bundfaldet til din gedeostedressing.
Cremtet gedeostedressing
- Bland alle ingredienser samen og smag til med citron, salt, peber og eventuelt bundfaldet fra det brunede smør. Det skal have en skøn smag af gedeost, med toner af syre og brunet smør.
Smørstegte gulerødder
- Hæld dit ghee/klaret smør i en pande og tænd for middelhøjvarme. steg dine gulerødder på panden indtil de har en flot brun farve, skru ned for varmen hvis de får for meget farve. De skal nok have 10 minutter på panden. hvis dine gulerødder er meget tykke, kan du med fordel koge dem i 2-3 minutter inden de kommer på panden.
- Server dine stegte gulerødder med hakket bredbladdet persille, hakkede ristede mandler og en god portion af din gedeostedressing. Kan nydes som del af et større udvalg af små retter, men det passer også godt til eksempelvis grillmenuen!
Mangler du anden inspiration til grillen? eller bare generelt tilbehør til din mad. Så prøv mine grillede majskolber med misosmør!