Spødstegt polenta med cremede svampe og rustik tomatsauce

Spødstegt polenta med cremede svampe og rustik tomatsauce

Skal du invitere på middag i weekenden eller har du bare lyst til en formidabel og ret luksuriøs snack? Så bør du læse videre. Polenta, rørt med ost og stegt sprødt. Østershatte i en cremet ostesauce og en rustik tomatsauce. Den er perfekt som forret, eller som en lækker snack.

Polenta er en ret der deler vandene. Nogen kan lide det, andre kan ikke. Personligt er jeg fan. Jeg elsker majs, og denne majsgrød er lækker og passer til en hel del ting. Det “magiske” ved polenta er at, hvis du lader det stå i køleskabet i nogle timer, så stivner det. Det går altså fra en flydende konsistens af grød til en fast konsistens. Når polenta er fast, kan det steges sprødt. Og så går polentaen fra at smage godt, til at blive helt ekstremt godt. Det er ikke en nødvendighed at skære dem ud i runde. De kan sagtens være firkantede eller endda formet som fritter. Jeg har bare et udstikkersæt, og kan godt lide de runde former :D.

 

Hvad er forskellen på polenta og majsmel?

Okay, det her er det helt store spørgsmål. For hvad er egentligt forskellen på polenta og majsmel?

Først og fremmest. Polenta er egentligt ikke en ingrediens. Det er en ret. Til hvilken man bruger en groft kværnet majsmel. Forvirret? Ja det var jeg egentligt også. Men så vidt jeg har forstået det, så er polenta lavet af en bestemt type majs. Hvor der i majsmel oftest bruges den type majs kaldet ‘Dent‘. Der er en hyppigt brugt gul majs.

Jeg går altid efter typen polenta. Der ved jeg at jeg får det rigtige majsmel, til polenta. Samtidig er den oftest forkogt, så du ikke skal bruge meget lang tid på at koge majsgrynene, men blot give dem et par minutter. Så meget majsmel bruges der heller ikke i danmark. Så det kan også være svært at få fat i den rigtige kværnede majsmel til polenta. Oftest er det den fintkværnede majsmel. Og det skulle efter sigende give en forkert konsistens når det er tilberedt.

Så summer summarum. Polenta er majsmel, majsmel er ikke polenta.

Sprødstegt polenta med cremede svampe og rustik tomatsauce

Polentaen går perfekt med de cremede svampe og det syrlige og friske indspark fra tomatsaucen
Ret Forret, Snack
Køkken Italiensk
Keyword polenta, svampe, tomatsauce
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Hviletid: 8 timer 8 timer
Samlet tid 9 timer 30 minutter
Antal 4 Personer

Ingredienser

Polenta

  • 200 g Polenta
  • 6 dl vand
  • 1 dl Parmesanost
  • ½ kugle Mozzarella

Tomatsauce

  • 5 modne Tomater
  • 2 fed Hvidløg
  • 1 stort Løg
  • 1 tsk sukker
  • 1 spsk Balsamico
  • 1 Håndfuld Basilikum

Svampe

  • 350 g Østershatte
  • 1 fed Hvidløg
  • 1 spsk smør
  • ½ kugle Mozzarella
  • 1 dl Parmesanost
  • smør til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

Polenta I

  • Kog polentaen som anvist på pakken. Det skal typisk koge i 5 minutters tid. TIlsæt ost og en smule salt. Rør rundt og lad osten smelte. Hæld polentaen ud i et fad og lad den stå i køleskabet i nogle timer. Du kan sagtens lave det dagen før og lade det stå i køleskabet natten over.

Tomatsauce

  • Varm en pande op. Skær tomater og løg i halve og læg dem med den flade side nedad på panden. Læg også hvidløg på. Lad det dem tage farve. De skal helst være en smule sorte. Vend dem om og gentag på den anden side. Tages af panden, så de kan køle af.
  • Put løg, tomater og hvidløg i en blender og blend til det går en grov konsistens.
  • Hæld det tilbage på panden. Tilsæt sukker, balsamico og basilikum. Lad det simre ind til det meste væske er forsvundet. Den skal være grov i det, og må derfor ikke være for flydende. Det bør tage omkring 10 minutter. Smag til med salt og peber.

Svampe

  • Rens dine østershatte og riv dem fra hinanden i mellemstore stykker.
  • Varm en pande op, tilsæt lidt fedtstof og steg svampe og hvidløg af. Tilsæt fløden og lad det simre ind til en cremet konsistens. Pas på det ikke skiller.
  • Tilsæt osten og lad det smelte. Smag til med salt og peber.

Polenta II

  • Polentaen tages ud af køleskabet og bør have en fast konsistens. Skær eller udstik polentaen i den ønskede størrelse. Ved en forret bør det være et større stykke end ved en snack
  • Varm en pande op og tilsæt smør. Lad det bruse af og put stykkerne af polenta på. De steges nogle minutter på hver side, til det har den ønskede stegeskorpe. Anret polentaen med de cremede østershatte og tomatsaucen. drysses eventuelt med hakket basilikum.

 


Related Posts

Lækker og cremet risotto med svampe

Lækker og cremet risotto med svampe

Lækker cremet svampe risotto med portobello svampe. Lækker, nem og hurtig ret, fyldt med dybde og umami. Som nævnt i et tidligere indlæg, prøver jeg ofte at lave retter uden kød. Det bunder nok mest i en lyst til at befri mig, fra en opfattelse […]

Ærterisotto – lækker og nem opskrift på risotto

Ærterisotto – lækker og nem opskrift på risotto

Jeg er kæmpe fan af risotto. Det er simpelthen bare så lækker en ret. Hvis du har læst flere af mine indlæg, vil du også vide dette, da jeg tidligere har snakket om min kærlighed til svamperisotto. Du kan forresten læse det her hvis du […]



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *