Skal du invitere på middag i weekenden eller har du bare lyst til en formidabel og ret luksuriøs snack? Så bør du læse videre. Polenta, rørt med ost og stegt sprødt. Østershatte i en cremet ostesauce og en rustik tomatsauce. Den er perfekt som forret, eller som en lækker snack.
Polenta er en ret der deler vandene. Nogen kan lide det, andre kan ikke. Personligt er jeg fan. Jeg elsker majs, og denne majsgrød er lækker og passer til en hel del ting. Det “magiske” ved polenta er at, hvis du lader det stå i køleskabet i nogle timer, så stivner det. Det går altså fra en flydende konsistens af grød til en fast konsistens. Når polenta er fast, kan det steges sprødt. Og så går polentaen fra at smage godt, til at blive helt ekstremt godt. Det er ikke en nødvendighed at skære dem ud i runde. De kan sagtens være firkantede eller endda formet som fritter. Jeg har bare et udstikkersæt, og kan godt lide de runde former :D.
Hvad er forskellen på polenta og majsmel?
Okay, det her er det helt store spørgsmål. For hvad er egentligt forskellen på polenta og majsmel?
Først og fremmest. Polenta er egentligt ikke en ingrediens. Det er en ret. Til hvilken man bruger en groft kværnet majsmel. Forvirret? Ja det var jeg egentligt også. Men så vidt jeg har forstået det, så er det lavet af en bestemt type majs. Hvor der i majsmel oftest bruges den type majs kaldet ‘Dent‘. Der er en hyppigt brugt gul majs.
Jeg går altid efter typen polenta. Der ved jeg at jeg får det rigtige majsmel. Samtidig er den oftest forkogt, så du ikke skal bruge meget lang tid på at koge majsgrynene, men blot give dem et par minutter. Så meget majsmel bruges der heller ikke i danmark. Så det kan også være svært at få fat i den rigtige kværnede majsmel. Oftest er det den fintkværnede majsmel. Og det skulle efter sigende give en forkert konsistens når det er tilberedt.
Så summer summarum. Polenta er majsmel, majsmel er ikke polenta.
Sprødstegt polenta med cremede svampe og rustik tomatsauce
Ingredienser
Polenta
- 200 g Polenta
- 6 dl vand
- 1 dl Parmesanost
- ½ kugle Mozzarella
Tomatsauce
- 5 modne Tomater
- 2 fed Hvidløg
- 1 stort Løg
- 1 tsk sukker
- 1 spsk Balsamico
- 1 Håndfuld Basilikum
Svampe
- 350 g Østershatte
- 1 fed Hvidløg
- 1 spsk smør
- ½ kugle Mozzarella
- 1 dl Parmesanost
- smør til stegning
- Salt og peber
Sådan gør du
Polenta I
- Kog polentaen som anvist på pakken. Det skal typisk koge i 5 minutters tid. TIlsæt ost og en smule salt. Rør rundt og lad osten smelte. Hæld polentaen ud i et fad og lad den stå i køleskabet i nogle timer. Du kan sagtens lave det dagen før og lade det stå i køleskabet natten over.
Tomatsauce
- Varm en pande op. Skær tomater og løg i halve og læg dem med den flade side nedad på panden. Læg også hvidløg på. Lad det dem tage farve. De skal helst være en smule sorte. Vend dem om og gentag på den anden side. Tages af panden, så de kan køle af.
- Put løg, tomater og hvidløg i en blender og blend til det går en grov konsistens.
- Hæld det tilbage på panden. Tilsæt sukker, balsamico og basilikum. Lad det simre ind til det meste væske er forsvundet. Den skal være grov i det, og må derfor ikke være for flydende. Det bør tage omkring 10 minutter. Smag til med salt og peber.
Svampe
- Rens dine østershatte og riv dem fra hinanden i mellemstore stykker.
- Varm en pande op, tilsæt lidt fedtstof og steg svampe og hvidløg af. Tilsæt fløden og lad det simre ind til en cremet konsistens. Pas på det ikke skiller.
- Tilsæt osten og lad det smelte. Smag til med salt og peber.
Polenta II
- Polentaen tages ud af køleskabet og bør have en fast konsistens. Skær eller udstik polentaen i den ønskede størrelse. Ved en forret bør det være et større stykke end ved en snack
- Varm en pande op og tilsæt smør. Lad det bruse af og put stykkerne af polenta på. De steges nogle minutter på hver side, til det har den ønskede stegeskorpe. Anret polentaen med de cremede østershatte og tomatsaucen. drysses eventuelt med hakket basilikum.
Hvis du bare elsker vegetarisk luksus, så tjek min opskrift på vegetarisk linsebolognese! den er hamrende smagfuld og bare enormt god. Find den lige her!
Hvis du er mere i humør til noget mere klassisk italiensk mad med svampe. Så tjek min opskrift på risotto med svampe. Den er et hit i alle hjem!
1 thought on “Spødstegt polenta med cremede svampe og rustik tomatsauce”