Semolina pasta – Din guide til hjemmelavet pasta uden maskine

Semolina pasta – Din guide til hjemmelavet pasta uden maskine

Semolina pasta… Det er nok ikke alle, der med det samme ved hvad det er, men det er helt sikkert noget alle kender. Det er nemlig den type dej de fleste tørrede pasta er lavet af.

Men hvordan laver man hjemmelavet semolina pasta? Er det svært, og kræver det mange redskaber og ingredienser? Svaret er nej. Det gør det bestemt ikke. De kræver nemlig kun 2 ingredienser og 2 hænder.

Kom let i gang!

Der findes mange typer af pasta. De kan i grove træk opdeles i to. Pasta med og uden æg. De fleste kender den hjemmelavede fettuccine eller andre former for båndpasta, der rulles på den velkendte pastamaskine. De laves typisk af pasta med æg. Men der findes andre typer pasta, der laves uden æg.

Det fede ved den her type pastadej er at du typisk ikke skal bruge nogle køkkenmaskiner. Du skal blot bruge dine to hænder og en gang imellem en kagerulle, smørkniv eller en pind.

Når du laver den her type pasta er det vigtigt at den indeholder mindre væske end æggepasta. Jeg går efter 40-45% vandindhold. Altså at der til 100g semolina skal bruges 40-45g vand. Det gør at pastadejen en smule porøs, men samtidig at den får en stærk struktur, der gør at den holder formen.

Hvis du er vandt til at arbejde med en pastadej med æg, kræver det en smule tilvending. Den her dej er nemlig mere porøs og kan nemmere falde fra hinanden. Derudover tørre den også hurtigere ud, så det er vigtigt at holde den tildækket, når du ikke arbejder med den.

Ingredienser

Mel: Du skal bruge en god semolina durum mel. Typisk har denne meltype et højere glutenindhold end normale meltyper, men det er min erfaring at du sjældent finder semolina mel med så højt et gluten indhold. Vælg derfor blot en god variant. Du skal huske på at, der kun er to ingredienser i den her pasta. Derfor er det vigtigt at din mel rent faktisk smager godt.

Vand: Ja, vand er måske ikke noget, der behøver den store forklaring. Det eneste du skal huske er at bruge varmt. Det gør dejen lettere at ælte sammen. Hvilket er et stort plus, når vandindholdet er så lavt.

I nedenstående Tabel kan du læse hvor meget mel og vand du skal bruge pr. person. Det er selvfølgelig sådan cirka, hvad du skal bruge. Det kan variere en smule alt efter meltypen. Derfor er mængden af vand svingene.

Antal PersonerMel i GramVand i Gram
1 Person10040-45
2 Personer20080-90
3 Personer300120-135
4 Personer400160-180
5 Personer500200-225
6 Personer600240-270

Hvordan laver man hjemmelavet semolina dej?

Nu er du klar til at lave din egen hjemmelavede pasta Capunti. Følg denne guide til hvordan du laver din helt egen håndlavede pasta.

Først skal du blande mel og vand sammen. Det gør du ved at lave den velkendte “vulkan”. Hæld din mel ud på bordet og lav en fordybning i midten. Det kan let gøres med bunden af en skål. Hæld derefter det varme vand ned i midten af fordybningen.

Hæld vandet op i midten af semolina melet

Begynd nu at blande melet sammen med vandet. Det gøres ved langsomt uden at ødelægge siderne på din “melvulkan”. Hvis du gør det, vil al vandet ryge ud over bordet og det bliver et forfærdeligt svineri.

bland langsomt melet ind i vandet

Når du har blandet nok mel sammen med vandet, vil din pastadej være fast nok til at du kan bryde siderne. Du kan nu begynde at ælte al melet ind i din dej.

Ælt al melet ind i dejen, så den bliver en sammenhængene klump dej

Ælt al melet ind i dejen. Det kan virke som om at der er alt for meget mel. Giv det tid, det skal nok blive optaget. Hvis det alligevel ikke sker, så gør dine hænder en smule våde og fortsæt æltningen. Den smule vand, der sidder på dine hænder, bør være nok til at dejen kan samle sig.

Ælt din dej i 5-10 minutter, så din semolina pasta dej for udviklet styrke og gluten

Når al melet er optaget i dejen, æltes din pastadej i 5-10 minutter. Det er vigtigt at få udviklet noget gluten i dejen, så din pastadej får en stærkere struktur og derved ikke blot falder sammen når du former den.

Pak din dej ind i husholdningsfilm og lad den hvile i 30-6o minutter

Pak din dej ind i husholdningsfilm og lad den hvile i minimum 30 minutter og maks en time.

Hvilke typer pasta kan jeg lave med en semolina dej?

Der findes mere en 600 typer pasta. Og det medregner kun de officiele italienske typer af pasta. Så der er masser af tage af. Herunder finder du en række pasta, der allerede ligger her på bloggen, og som du let kan komme i gang med allerede nu!

Bare rolig, der vil komme mange flere.

 


Related Posts

Vegetar bolognese med linser – Et fantastisk vegetarisk alternativ

Vegetar bolognese med linser – Et fantastisk vegetarisk alternativ

Vidunderlig varmende vegetar bolognese med røde linser. Lavet på en solid tomatsauce, tilsat rødelinser og blandet med skøn pasta. Retten kan enten spises i sofaen med en gaffel, eller til middagsselskabet ved spisebordet. Comfort food og gæstemiddag i samme ret. Vegetar bolognese med linser – […]

Cacio e pepe – Opskrift på den lækreste og mest simple pastaret

Cacio e pepe – Opskrift på den lækreste og mest simple pastaret

Cacio e pepe er en klassiker i det italienske køkken. Det er muligvis den mest simple pastaopskrift der findes, for den består kun af 5 ingredienser: Pasta, ost, peber, salt og vand. Men lad det ikke afskrække dig – den er nemlig mindst ligeså lækker […]



2 thoughts on “Semolina pasta – Din guide til hjemmelavet pasta uden maskine”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *