Pasta der er vendt i en hjemmelavet frisk tomatsauce med små italienske kødboller. Det er klassikeren i nye klæder. Det er lady og vagabondens yndlingsret, når det er bedst.
Hvad er pasta med små italienske kødboller?
Pasta med små italienske kødboller er rimlig meget, hvad man skulle tro. Det er egentligt bare den klassiske ret, bare med små kødboller – i stedet for store.
Men det giver nu alligevel lidt til retten at kødbollerne er små. Det gør det lidt lettere at spise sammen med spaghettien, fordi de er små nok til at komme med på gaflen.
Og så smager de altså godt. Jeg har arbejdet på min spaghetti med kødbolle opskrift i mange år. Faktisk har jeg allerede udgivet en opskrift på pasta med kødboller. Men det er flere år siden og jeg synes selv opskriften er stærkt forbedret.
Kødbollerne er små og saftige og så har de en lækker stegeskorpe. De stegt hårdt af og så har de lige fået en tur i tomatsaucen til sidst, så hele herligheden går op i en højere enhed.
Tomatsaucen er baseret på relativt få, men lækre ingredienser. Den har ikke kogt længe, så den har stadig et snert af “frisk” tomat. Mest af alt er den lettere i smagen, og det synes jeg klæder den her ret helt vildt godt.
Det er selvfølgelig absolut nødvendigt at du husker parmesan til sidst. Det er med til at creme saucen og ikke mindst bidrager den med salt og masser af umami til retten.
Hva’ F…..! Kommer retten slet ikke fra Italien?
Jeg var faktisk slet ikke klar over at spaghetti med kødboller var en amerikansk ret. Eller nærmere sagt en italiensk-amerikansk ret. Eller… Det jo måske så meget sagt. For det er ikke fordi kødboller ikke findes i Italien. Det gør det skam. Og det er da også der at retten i nogen grad stammer fra.
I Italien er pasta og kødboller bare to forskellige retter. Det var først med den italienske emigration til Amerika, at retten opstod. Men mon ikke du kan finde pasta med kødboller rundt omkring i Italien? Jeg ved det ikke. For det smager absolut fantastisk. Men jeg er måske også lidt forudindtaget, da jeg er kæmpe fan af pasta!
Pasta med hjemmelavede små italienske kødboller i tomatsauce
Ingredienser
Kødboller
- 400 g oksekød 500 går også
- 1 tsk finthakket frisk basilikum
- 2 håndfulde daggammelt brød
- mælk
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
- Lidt peber
- 1 dl parmesan
Sauce
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 400 g passata Eller en dåse flåede tomater
- 1/2 dl vand
- salt
- Peber
- Sukker
- 2 tsk hakket basilikum
- 400 g spaghetti
- Parmesan
Sådan gør du
Sauce
- Hak løget og hvidløget fint. Steg det på en pande ved svag varme indtil de er bløde. Tilsæt passata, vand og basilikum. Lad det simre under låg i 10 minutters tid. Smag saucen til med salt, peber og eventuelt salt. Stil saucen til side indtil dine kødboller er klar.
Kødboller
- Skær brødet i mindre tern, og dæk det med mælk og lad det stå og trække i ca. 20 minutter.
- Si mælken fra og knug resten af mælken ud af brøddet.
- I en skål hældes alle ingredienserne til kødbollerne, samt det udblødte brød.
- Bland ingredienserne til en fars
- Form den til små kødboller. Du kan selv bestemme størrelsen. Har du ikke tålmodighed til at forme dem så små, så form dem større.
- Steg kødbollerne i mindre portioner, på en pande i lidt olie. Der skal være hård varme på panden, da det giver en bedre stegeskorpe.
- Når dine kødboller er brunet af, fjernes de fra varmen.
- Bland dine kødboller og din sauce og lad det simre ved svar varme i 5 minutter. Hvis dine kødboller er store, kan det være de skal have 10 minutter.
- Bland det med friskkogt spaghetti og drys med gavmilde mængder parmesan,
Mangler du andre opskrifter med pasta? Så prøv min opskrift på pasta Alfredo? Det er den klassiske italienske udgave, men den er sørme stadig go’!