Mørbradgryde! Denne fantastiske klassiker er en af mine helt store favoritter. Det er måske fordi der er hele tre slags svin i, men hvorom alting er: Mums!
Der findes nok ligeså mange udgaver af mørbradgryde, som der findes mennesker der laver den. Men det her er min favoritudgave, og sådan jeg altid har lavet det!
Mørbradgryde – Retten med tre slags gris!
Mørbraden er den møreste udskæring på svinet. Det er en muskel det sidder tæt på rygsøjlen, inde i dyret. Derfor bliver musklen ikke brugt særlig ofte og har derfor heller ikke udviklet en masse kollagen. Det gør den enorm mør, men den lider også under det på smagen. Derfor passer den godt sammen med de fede smagfulde coctailpølser og den cremede tomatsauce. Jeg steger altid min bacon ved siden af og bruger det som topping. Det bibeholder den sprøde lækre bacon. At tilføje lidt persille, hjælper til at tilføje retten noget friskhed og bryde de mange fede smage.
Tricket til at koge ris:
Jeg synes en mørbradgryde skal serveres med ris. Der er så mange ‘fede’ elementer i retten at andet, hurtigt ville gøre det for klægt. Derfor ris!
En gang havde jeg en succesrate der hed 2 ud af 3, når det gjalt kogningen af ris. Det vil sige at, hver tredje gang jeg kogt ris, blev de uspiselige. Det med at koge ris kan være ret tricky. Her kommer min guide til hvordan ris bliver gode:
skyl dine ris:
Det lyder underligt, men det virker. Du skylder en del af stivelsen ud af risene på denne måde. Det eneste du skal gøre er at hælde ris i en gryde og hælde koldt vand over. Rør rundt i risene med hånden. Vandet vil herefter blive hvidt. Hæld vandet fra og gentag processen endnu en gang.
Høj – lav – sluk:
Det her er tilberedningsmetoden. Høj varme til vandet koger (uden låg). Skru derefter ned på laveste blus og læg låget på. Giv det 10 minutter på denne måde. Og nu kommer tricket der har reddet mine ris! tag et stykke staniol og læg mellem gryden og låget. På denne måde ‘forsejler’ du dampen inde i gryden. Tag gryden af varmen og lad den stå minimum 10 minutter. De kan sagtens bare blive stående. Det gør intet som helst. Og voila. Du har perfekte ris!
Mørbradgryde
Ingredienser
- 1 stk Pudset svinemørbrad Pudset betyder at det fedt og de sener, der sidder på mørbraden skæres af.
- 400-500 g. champignon i skiver
- 1 stort løg Finthakket
- 2 fed Hvidløg finthakket
- 1 dåse Tomatpure
- 0,5 liter piskefløde
- 1 pk. Cocktailpølser
- 1 pk. bacon
- 1 lille håndfuld Persille
- 4 dl. Basmatti ris
Sådan gør du
- Mørbraden skæres ud i ca. 1cm stykker. og brunes af på en varm pande med olie. tages op og stilles til side.
- Ris hældes i gryde med 8 dl. vand og en knivspids salt. (se min guide til de perfekte ris, længere oppe i artiklen)
- Kog væsken ud af champignonerne og tilsæt en smule olie.
- Tilføj løg og hvidløg steges på panden, de må ikke tage farve, da det gør det meget bittert.
- Cocktailpølser brunes godt af
- Steg tomatpureen kort på panden, tilsæt fløde og lad det kort koge op (pas på det kan godt hæves sig meget på grund af fløden og derved koge over). hæld væsken over blandingen og stil det i en forvarmet ovn på 200 grader.
- bag det i 25-30 min.
- Skær bacon i små strimler og steg det sprødt. Læg det på køkkenrulle eller anden fedtsugende underlag og lad det køle af. Hak Persille fint.Bland bacon og persille i en lille skål.
Glad for gris? Så burde du lave disse frikadeller! De er bare helt igennem fantastiske!
Du kan også lave denne skønne svenske pølseret! Den er varmende og hyggelig og en smule spicy!
1 thought on “Mørbradgryde! Lækker mørbradgryde med bacontopping i flødesauce”