Lækker smagfuld indisk dahl. Denne indiske vegetarret er fyldt med masser af krydderier, ingefær og hvidløg. Derudover proteinrige linser og lækker fyldig tomat. Dahl er en absolut fantastisk spise, og hvis du ikke har smagt det, så bør du skynde dig og gøre det. Den er så proppet med smag og kraft, at du slet ikke mangler kød.
Hvad er en indisk dahl?
Det har været en smule svært at finde ud af hvad dahl egentligt hedder. Hedder det dahl? dhal? daal? eller dal? De er sgu mange måder at stave det på. Men hvad den helt rigtige er, er lidt svært for mig at sige. Altså det skulle efter sigende korrekt, staves dāl. Og kan på sin vis oversættes til ‘at splitte’. og det føre mig videre til det næste. Fordi dahl (som jeg vælger at kalde det), er både en ret og dens hovedingrediens.
Det er nemlig splitlinser, de fleste kende retten for. Lækre proteinrige og sunde linser, der giver god fylde til de fleste retter. Jeg har undersøgt retten og det er lidt op til smag og tradition, hvilken form for linse eller ært du bruger i retten. Det afhænger lidt af, hvor i Indien du er. Derfor er det også lidt svært at definere præcist, hvad en dahl er. Men fælles for dem alle er at de er en form for “base”, som du så kan tilsætte krydderier, grøntsager eller noget helt tredje.
Denne dhal er fyldt med ingefær, hvidløg og tomat. Derudover Garam Masala. En helt igennem vidunderligt krydderiblanding.
Garam betyder stærk, og masala betyder egentligt bare krydderiblanding. Så ja Garam masala betyder egentligt bare ‘stærk krydderiblanding‘. (ja, okay det er mere eller mindre direkte oversat, og der kan være et par sproglige ting der går tabt). Selvom der også her kan svinge med hvilke ingredienser der er i, så er det typisk krydderier som: Spidskommen, Korianderfrø, Peber, kardemomme, muskatnød og nelliker.
Jeg synes bestemt du skal prøve denne indiske dahl. Du kan også lave en større portion og fryse noget ned. Så har du en god ret til en travl dag.
Indisk Dahl
Ingredienser
- 1 stor Chili
- 3 cm Ingefær
- 4 fed Hvidløg
- 1 stort Løg
- 2 tsk Garam Masala
- 1 tsk Korianderfrø
- 1 tsk Spidskommen
- 1 tsk Gurkemeje
- 2 spsk Olie eller Ghee
- 1 ds Hakkede tomater
- 3 dl Røde Splitlinser
- 7 dl Vand
- salt og peber
Tilbehør
- Ris Og/eller
- Naanbrød
Sådan gør du
- Hvis dine krydderier er hele skal de lige hurtigt ristes af på panden. Hæld krydderierne på en tør pande og varm dem op til duften af krydderierne spreder sig i køkkenet. Tag dem af varmen og stød dem i en morter.
- Fjern skrællen fra din hvidløg og din ingefær. Flæk din chili og fjern kernerne. Kom alle tre ingredienser i en minihakker sammen med alle krydderierne og 2 spsk olie og hak det til en semi-fin pasta.
- Snit løget i grove tern.
- Steg din 'krydder' pasta af på en pande og tilsæt løget. Lad det stege ved middel varme indtil den er blevet mørkere i farven og løgene er blevet bløde. Det kan godt tage 10 minutter. Pas på det ikke brænder på. du skal være over det.
- Tilsæt den hakkede tomat og lad det simre lidt ind. ca. 5-10 minutter. Du kan sagtens lade det simrer længere. Det gør blot smagen mere intens.
- Tilsæt de røde linser og 7 dl vand. Rør lidt rundt og læg så låg på og skru lidt ned for varmen. Lad det simre ganske sagte i ca. 25 minutters tid eller indtil linserne er blevet møre. Smag til med salt og peber.
- Server med ris og/ eller Naanbrød. Eventuelt med lidt raita.
Er du i humør til andet Indisk mad? så prøv min vegetariske Korma! Den er fantastisk og du finder opskriften finder du her!
Er du mere i humør til røde linser? Så prøv min Linse bolognese! Den er fyldt med smag og kraft! Du finder den lige her!
2 thoughts on “Indisk dahl – Den bedste opskrift på indiske ret med røde linser”