Hjemmelavet pasta garganelli, rullet i hånden og perfekt til at blive vendt i en spicy arraiata sauce. Simpelt godt håndværk. Og så smager det fantastisk
Garganelli – den håndrullede version af pasta penne
Der findes over 600 typer pasta. Alle har et formål, alle har en form. Men der findes ikke mange former mere populære end pasta penne. Foruden fusilli og spaghetti selvfølgelig. Men som det også er med de to sidstnævnte typer, kan de ikke laves i hånden. De skal laves på en maskine der presser dejen ud, så den formes.
Det er måske lidt mærkværdigt, men jeg har nu altså yndlingspasta. Selvom de smager ens, så er formen altså betydningsfuld. Og Garganelli er en af mine nye favoritter. Fordi de er en håndrullet udgave af pasta penne.
Måden du ruller dem på er ved at rulle din pasta ud og dernæst skære dem i små firkanter. Disse firkanter ruller du så ud på eksempelvis et lille gnocchi bræt, rundt om en pind. Ja det lydt lidt indviklet, men når du først har fanget den er det ganske let. Og du får fine små cylindere med riller i. Perfekte til at lade sig omslutte af en lækker sauce.
De små riller gør nemlig, at endnu mere sauce sætter sig fast på dine garganelli. Og det er enormt vigtigt når du har med disse simple og enormt velsmagende pastaretter at gøre. At så meget sauce sætter sig fast på pastaen.
Arrabiata – Solid pastasauce, med et hint af styrke.
Arrabiata er i bund og grund en tomatsauce med chili. Der findes ligesom alt andet mad, et hav af fortolkninger. Men jeg elsker det simple valg af ingredienser. Og det har gennem mit research, også virket til at det er den originale måde at lave denne sauce på. Tomat, chili og hvidløg + lidt ekstra og så bare simre i et par time.
Ganske. Simpel. Velsmag
Du kan selvfølgelig bruge garganelli til andre saucer. En cremet flødesauce, eller en simpeltomatsauce, vil også kunne bruges.
Omvendt så kan du også bruge andre typer pasta til denne ret. Som eksempelvis pasta penne. Altså hvis du synes at hele det her pastaprojekt er for stort.
Garganelli i spicy arrabita sauce
Ingredienser
Pasta
- 4 stk Æg
- 400 g Hvedemel tipo 00
- 1 Spsk Olivenolie
Arrabiata Sauce
- 4 Fed Hvidløg
- 3 Stk Chili
- 2 Ds Flåede tomater Af god kvalitet
- Olivenolie
- 1 Håndfuld Frisk Basilikum
- 2 dl Vand
- Salt og Peber
- 1 dl Parmesanost
Sådan gør du
Pastadej
- Start med at lave dejen til din pasta.
- Hæl melet ud på bordet i en bunke og lav en udhuling i midten, så du får en cirkel af mel. Hæld æg og olie ned i midten. Inkorporer langsomt melen uden at ødelægge cirklen af mel.
- Når æggemassen har optaget nok af melen så det er en dej, kan cirklen brydes og al melen æltes ind i dejen. Ælt din dej i 5-10 minutter indtil den er homogen og ensartet. Pak den ind i plastik og lad den hvile ca. 30 minutter ved stuetemperatur. Imens starter du på din sauce.
Arrabiata sauce
- Hvidløg og chili hakkes fint og steges på en sauterpande eller gryde ved mediumvarme i et par minutter.
- Hæld dåserne med flået tomat op i en skål, og knus tomaterne med hænderne. Tilsæt dem til panden sammen med de 2 dl vand.
- Læg låg på og lad det simre ved meget lav varme i ca. 2 timer. Rør rundt i det en gang i mellem. Panden må ikke koge tør, så tilsæt lidt ekstra vand hvis det sker. Det skal ikke have konsistens af tomatpure, mere en tomatsauce.
- Imens din sauce simrer, ruller du pastaen.
Garganelli
- Når din dej har hvilet i 30 minutter, deler du den i 4 stykker og ruller du den ud på en pastamaskine. Jeg ruller ud til størrelse 6 på min maskine. Du kan godt prøve dig af med at gøre det i hånden, men det skal være ret tyndt. Så det bliver svært.
- Skær gerne dine pastaplader ud i flere stykker, det gør det lidt lettere at arbejde med.
- Nå du har rullet din pasta dej ud i plader, skærer du den i firkanter på ca. 5x5 cm. Lad dine firkanter ligge på bordet med lidt mel drysset over i ca 15-30 minutter. Det gør at dine garganelli har lettere ved at holde formen.
- På et gnocchi bræt eller en anden overflade ruller du din pasta rundt om en pind (Se noter)
- Lad din pasta ligge og tørre indtil du skal bruge dem. Det hjælper dem ligeledes med at holde formen.
Sammensætning af retten.
- Bring en gryde med vand og rigeligt salt i kog og kog dine pasta i nogle minutter. Hvor lang tid afhænger af tørretid og tykkelse - så prøv dig frem. Mine fik omkring 4 minutter, inden jeg tog dem op.
- Tag dine garganelli direkte fra gryden over på panden med din arabiata sauce. Rør rundt til din pasta er dækket af sauce. Tilsæt parmesan og hakket basilikum og noget af pastavandet. Det emulgerer saucen og får den til at se lækker og cremet ud. Smag til med salt og peber og servér!
Noter
Er du i humør til mere hjemmelavet pasta? Så prøv min opskrift på orecchiette – en håndrullet pasta der ikke kræver andre redskaber end en smørkniv
2 thoughts on “Håndrullede pasta garganelli i spicy arrabiata sauce”