Lun grønkålssalat med stegt grønkål, sprød bacon, friske æbler vendt i en sennepsvinaigrette og toppet med ristede hasselnødde kerner. Det er er klassiske smager og det er er bare godt!
Kært kål har mange navne
Det er vinter og derfor er det sæson for kål. Og kål er i min verden virkelig dejligt. Det er synd af sige at kål er én ting, for der findes så mange forskellige sorter af kål, der alle smager forskelligt og har forskellige teksturer.
Grønkål er virkelig en traditionsrig kålsort i det danske køkken, og er måske især kendt fra retten grønlangkål, som de fleste danskere kender. Det er måske også noget, nogen danskere finder kedeliget eller gammeldags.
Men grønkål kan så meget mere en at være grønkål. Det er en kålsort med meget struktur, og derfor giver den lidt mere at tygge på end for eksempelvis spidskål.
Derfor kan det være en god idé lige at massere grønkålen en smule, hvis det skal spises råt. Det blødgør fibrene i kålen og gør den blødere og mere lækker.
En grønkålssalat der virkelig bare smager godt
Den her ret er en lun salat, og selvom det kan virke lidt selvmodsigende, så er det ret lækkert. Efter du har sprødstegt din bacon, gemmer du simpelthen baconfedtet, og det er fedtstoffet du steger dine grønkål i. Det vil blødgøre din kål og give den en lækker mørkegrøn farve. Ved at stege den hårdt af, får den også et hint af røg fra den hårde stegning. Og det passer grønkålen helt ekstremt godt. Især efter den bliver blandet med sennepsvinaigretten
De friske æbler passer perfekt med sit friske bid og sin syrlige, men også søde smag og så er det bare et helt klassisk og ret så fantastisk match med grønkål og ikke mindst bacon. Toppingen af de ristede haselnødder er prikken over i’et på denne ret så fantastiske ret. Altså. Den smager virkelig godt. Så jeg synes du skal skynde dig at lave den. Det tager ikke mere end 20 minutter.
Grønkålssalat med stegt grønkål, bacon, friske æbler, hasselnødder og sennepsvinaigrette
Ingredienser
- 80 g Hasselnødder
- 200 g Bacon I tern
- 300 g Grønkål Renset og stokke fjernet
- 1 stk Æble
Sennepsvinaigrette
- 2 Spsk Æbleeddike
- 1½ spsk Soya
- 1 tsk sennep
- 1 spsk agavesirup Eller honning
- 2 spsk Olivenolie
Sådan gør du
- Put hasselnødderne på en pande og tænd for mellemvarme på hasselnødderne. Lad dem få lidt varme indtil skallen begynder at falde af nødderne. Tag dem af varmen og hæld dem over på et rent viskestykke. Fold visketstykket over nødderne og gnid nu. Nødderne vil miste det meste af deres skal. Fisk nødderne op og hak dem groft. Gerne med en kniv, så de ikke bliver for finthakkede. Smid dem gerne tilbage på panden og rist dem lidt mere. Tag dem af panden og gem dem til din salat er færdig.
- Steg bacon sprødt på en stor pande eller sauterpande ved mellemlav varme (Panden skal kunne indeholde al din grønkål). Fisk din bacon op af panden og put dem i en serveringsskål, men lad dit baconfedt være på panden. Skru op for varmen til panden.
- Riv eller skær din grønkål i mindre mundrette stykker. Det må gerne være lidt rustikt, så retten får lidt konsistens. Put din grønkål på den varme pande og steg din grønkål hårdt i 3-4 minutter. Den burde gerne få en dybere grøn farve og nogle af bladene må godt få lidt farve.
- Hæld din grønkål over baconen og lad det stå og køle lidt af. Imens laver du din sennepsvinaigrette.
- Bland alle ingredienserne til sennepsvinaigretten i en lille skål og rør det godt sammen. Smag til med de forskellige ingredienser, så det smager lige som du kan lide det.
- Skær dit æble i små tern og bland det op med din grønkål og bacon sammen med din sennepsvinaigrette. Sørg for at din salat er fedtet godt ind i sennepsvinaigretten.
- Drys de ristede hasselnødder ud over salaten og server.
Noter
Er du også fan af grønkål? Så prøv min grønkålsbygotto!
Er du mere til palmekål? Så prøv min italienske palmekålssuppe . Du finder opskriften lige her!