Jeg ELSKER simrerretter. Så er det sagt. Der er kød, der er sauce og der er grøntsager. Og så er det oftest serveret med en mos. Og mos er altså bare hamrende lækkert. Især hvis der er masser af smør i ;). Vi bor jo i Danmark, et land med meget regn. Og på sådan en kold regnvejrsdag, er det simpelthen bare så lækkert at kunne hygge sig med en portion varm lækker simremad. Denne gang var det med kalkunlår, kartoffelmos (ja, der var rigeligt smør i) og en lækker frisk rødkålssalat – råmarineret i honning, sennep og æbleeddike. Så hvis du har lyst til en solid, men virkelig lækker ret, så skynd dig at lave den her ret. Det er ret lækkert.
Kalkunlår og øl – et ret perfekt match
Jeg har ikke beskæftiget mig meget med kalkunlår gennem mine kulinariske eventyr. Men da jeg forleden dag opdagede nogle store lækre kalkunlår i køledisket nede i Lidl (ja Lidl, hvem skulle have troet det?) måtte jeg bare købe dem. Kalkunkød minder meget om kylling, men det er lidt mere kraftigt i smagen. Derfor ville jeg ikke give det et for kraftigt modspil i form af eksempelvis rødvin. Valget faldt derfor en belgisk ale jeg fandt brugsen. Den var hverken for lys eller for mørk. Du kan altid købe en lysere øl, en hvedeøl kunne sagtens bruges. Hvis du vil have lidt mere bitterhed og tyngde i din ret, så brug en mørkere øltype. En mørk Ale eller måske en porter, kunne bruges. Men pas på, personligt synes jeg det bliver for voldsomt. Men hver sin smag :).
Det er som sagt en simreret. Og kalkunlår er store. Derfor fik de 2,5 time i ovnen ved 150 grader. Det lyder måske af meget. Men de var så møre og saftige at de næsten røg af benet, da jeg tog dem op.
Velbekomme 🙂
kalkunlår braiseret i øl med mos og rødkålssalat
Ingredienser
Ølbraiseret kalkunlår
- 1 stk Øl gerne belgisk ale
- 4 stk Kalkunlår
- 1/2 stk Knoldselleri Hvis man ønsker kan den anden halvdel komme i mosen.
- 2 stk Store gulerødder
- 2 stk Løg
- 3 fed Hvidløg
- 1/2 liter Hønsefond
- Frisk timian 3-4 stilke
- 1/2 tsk Røget paprika
- Salt
- Peber
- Olivenolie til stegning
- 1 pakke Svampe
Kartoffelmos
- 1 kilo kartofler Gerne bagekartofler
- 150 G Smør Ja det er meget, men mums!
- Salt
- Peber
- evt. 1/2 Knoldselleri hvis du ønsker det
Rødkålssalat
- 1/2 stk Rødkål
- 2 spsk Æbleeddike
- 1 tsk Sennep
- 1 tsk Honning
- 1 stk Appelsin
- 1 håndfuld Mandler
Sådan gør du
Ølbraiseret Kalkunlår
- Tænd ovnen på 150 grader (varmluft).
- Hvis du ejer en støbejernsgryde der kan komme i ovnen, kan det hele laves i den. Hvis ikke kan du brune tingene af på en pande, og derefter komme det i eksempelvis en stegeso eller et stort ildfast fad.
- Løg og hvidløg snittes fint og bleges af på panden. de skal bare lige skifte farve, og ikke blive brændte. Især hvidløg bliver meget bittert, når det er brændt. Tages af panden.
- Knoldselleri og gulerødder skæres i rustikke tern og brunes godt af, det gør ikke noget med lidt farve, det bare giver dybde i retten. Tages af panden.
- Svampe skæres i rustikke stykker og brunes af på panden. Tages af panden.
- Kalkunlårene brunes af på panden. Det kan være gavnligt at gøre det med et enkelt eller to af gangen, da de er lidt store. Når de er brunet færdig
- Øllet hældes på panden og alkoholen koges ud. Tilsæt derefter hønsefonden og kog det hurtigt op.
- Hvis du har lavet det tingene i en støbejernsgyde, tilsættes alle ingredienserne hertil (inklusiv timian). Ellers hældes det hele i et fad. Sæt det i ovnen i 2,5 timer.
Kartoffelmos
- Kartoffelmosen tager nok omkring 30 minutter (inklusiv kogetid). Den skal derfor laves ca. 30 minutter inden dine kalkunlår er færdige
- Kartofler (og eventuelt knoldselleri), skrælles og skæres i mindre stykker. Kog kartoflerne til de er møre. Hæld vandet fra, det skal du ikke bruge.
- Mos dine kartofler med en kartoffelmoser. Tilsæt smøren i mindre stykker. Når din kartoffelmos har den ønskede konsistens, byttes kartoffelmoseren ud med en grydeske, og det røres sammen. smag til med salt og peber.
Rødkålssalat
- Den kan sagtens stå lidt i marinaden. Så den laver du bare når du har lyst. Dog efter Kalkunlårene er i ovnen.
- Rødkål snittes fint, gerne på et mandolinjern.
- æbleeddike, sennep, honning, samt lidt salt og peber blandes i en skål. Det hældes derefter over rødkålen.
- Appelsinen skrælles og det hvide fra skallen skæres af. Således har du fine Appelsinfileter tilbage. De skæres i rustikke stykker.
- Mandler hakkes groft.
- Lige inden servering, hældes appelsiner og mandler over Rødkålen.