Hvad i alverden er busiate og hvordan laver man det. Følg denne guide og bliv klogere på, hvordan du laver denne sjove form.
En pasta fra sicilien
ligesom forrige pastaindlæg om hjemmerullede Capunti, er busiate også en håndrullet pasta, der er lavet på semolina og vand.
Ligesom det meste andet semolina pasta, kommer denne pasta også fra det sydlige Italien. Nærmere specifikt trapani regionen på sicilien, hvor den sicilianske pesto pesto alla trapanese også stammer fra. Og hvorfor er det så interessant? Jo, fordi busiate serveres typisk sammen med denne pesto. Retten busiate trapanese er derfor den klassiske måde at servere denne pasta.
Som tidligere nævn er alle pastatyper opfundet med et specifikt formål, til en specifik sauce. Og busiate har altså pesto alla trapanese.
Når det nu er sagt, så kan man selvfølgelig godt servere pasta med andre saucer, end dem de er lavet til. Jeg laver i hvertfaldt tit busiate med andre saucer. For det er en lækker form, der virkelig kan holde på meget sauce.
Hvordan laver man busiate?
For at lave busiate skal du først og fremmest bruge en semolina dej. Den finder du opskriften på lige her!
Dernæst skal du bruge noget at rulle din pasta om. Typysk laver man det med en såkaldt ferro, der er en lille stav af jern, men den slags nørde pastaudstyr er virkelig svært at skaffe i danmark.
Derfor brugte jeg et træsspyd, som man bruger til grillspyd. Jeg prøvede med strikkepinde, sugerør og alt muligt andet. Men et ganske simpelt træspyd, viste sig at være det bedste at bruge. Og dem kan du købe alle steder.
Start med at rulle din pastadej flad, så du kan skære den ud i strimler. det gøres så du lettere kan rulle din pastadej ud.
Rul dine strimler ud til til tynde snore. Det er de skal være omkring 4-5 millimeter i diameter. det giver de den flotteste helix.
Når du har rullet din pasta ud til tynde snore, skæres de ca. 10 cm lange. Nu begynder det sjove
Fold den ene ende af din pasta rundt om din pind, og rul derefter pastaen rundt om pinden. Det gøres lettes ved at rulle pinden ned ad i en forsigtig bevægelse, så pastaen folder sig rundt om pinden. Det kan tage et par forsøg før den helt sidder der, men ellers er det ret nemt.
Når pastaen er rullet rundt om pinden, skal den lige rulles frem og tilbage et par gange, mens den sidder på pinden. På den måde rulles pastaen en anelse tyndere, men den får også en pænere helix form.
Tag din busiate af pinden. Du kan med fordel rette den lidt til ved at hive lidt i hver ende af pastaen for at gøre den end smule længere og samtidig adskille den, så man tydeligt kan se, hvordan den er formet.
Fortsæt disse trin indtil alle dine busiate er formet. De kan sagtens tørre en smule, det gør formen er holder lettere når de koges.
1 thought on “Busiate – sådan laver du de hjemmelavede spiraler fra sicilien”