Boller i karry. Klassikeren. Alle danskere kender den. Det er en ret de fleste vender tilbage til igen og igen! kødboller af grisekød i en sød og mild karrysauce, serveret på ris.
Der er ikke meget at rafle om, og der er ikke altid et behov for at komplicere den.
En klar dansk favorit
Boller i karry er uden tvivl en af de mest kendte retter i danske køkken. Den er elsket af nærmest alle og en hyppig genganger i de danske familiers køkkener. Det var derfor heller ikke nogen overaskelse, da jeg i en undersøgelse af alle mine følgere på instagrams yndlingsretter, var det den her ret, der var helt i top.
Boller i karry, sushi og lasagne løb med sejren. Hvilket er lidt sjovt, da ingen af retterne – som udgangspunkt – er danske. Men det siger alligevel en del om danskerne kulinariske præferencer, når det er tre retter, der alle kommer for udlandet, der er jeres favoritter.
Jeg har da også spist min portion af denne ret gennem mit liv. Det tror jeg alligevel de fleste har.
Boller i karry afhænger af ja… karry
Meget afhænger af den karry du vælger at bruge. Bruger du en stærk og kraftig karry, vil retten automatisk smage meget mere kraftigt.
Bruger du derimod en mild og sød karry, vil du få den ‘klassiske’ boller i karry, vi alle kender for barndommen.
Jeg vil anbefale dig at undersøge den karry du bruger. Karry er et blandingsprodukt og kan bestå af helt op til 20 forskellige ingredienser. Nogen gange mere. Så det er nærmest umuligt at købe to karry der er ens.
Lige til den her ret – altså helt klassisk boller i karry uden nogen dikkedarer – foretrækker jeg en sød og meget mild karry. En karry, hvor du tydeligt kan smage ris og kødboller, og hvor dine smagsløg ikke bliver overstimuleret.
Men det er kun fordi jeg associere den her ret med barndommen. havde jeg puttet grøntsager i og måske puttet krydderier i min kødbollefars og stegt dem af i stedet for en pochering, tror jeg piben havde fået en anden lyd.
Men det handler om hvad man har lyst til! Så prøv at smage din karry. Find ud af hvilken en du foretrækker og lav din ret med det! Det er ikke til at fortryde.
Boller i Karry
Ingredienser
Kødboller
- 500 g hakket grisekød
- 1 stk løg Finthakket eller revet
- 1 fed Hvidløg Presset
- 1 stk Æg
- 3 spsk Hvedemel
- 1 tsk Salt
Karrysauce
- 50 g Smør
- 1 stk Æble Revet eller hakket meget fint
- 3 tsk Karry Afhængig af hvilken karry du bruger, kan det ændre sig. Husk derfor at smage til
- ½ dl Hvedemel
- ½ Liter Fond Obs! Tag en ½ liter af kogevandet fra dine kødboller og bland det med den tilsvarende mængde bouillon.
- 2 dl Sødmælk
- Salt og peber
Sådan gør du
Kødboller
- Sæt en gryde med 1 liter vand over. Du behøver ikke mere og det sikrer dig at dit kogevand får godt med smag fra kødbollerne. Du skal nemlig bruge det til din karrysauce. Dit vand behøver ikke koge, men skal blot være lige under kogepunktet.
- Hæld hakke grisekød, æg og salt i en skål og rør det rundt til en ensartet masse. Det kan godt tage et par minutter, men er med til at sikre du får en fast kødbolle der ikke falder fra hinanden.
- Tilsæt løg og hvidløg og rør rundt til det er blandet godt ind i farsen.
- Tilsæt til sidst hvedemelen og rør det til en ensartet fars.
- Tag en spiseske i den ene hånd og brug den til at forme dine kødboller i din anden hånd. Du kan med fordel stikke skeen hurtigt ned i kogevandet. Det gør det nemmere at forme dine kødboller. Jo mere runde de er jo bedre.
- Put dine kødboller direkte ned i dit varme vand, og lad dem pochere indtil de kommer op til vandoverfladen. Når de flyder i vandet, betyder det at de er færdige.
- Stil dem til side, og gem dem til senere. HUSK! at gemme dit kogevand! det skal bruges til din karrysauce.
Karrysauce
- I en gryde smeltes smøren. Tilsæt karry og fintrevet æble. Lad det stege i et par minutter ved mellemhøj varme. Det må ikke brænde på. TIlsæt melen og steg ydereligere et par minutter. Det gør at 'mel'-smagen forsvinder.
- Bland ½ liter af kogevandet med tilsvarende mængde af bouillon (der står på pakken hvor meget bouillon der skal til pr. halve eller hele liter vand)
- Tilsæt i portioner din fond, og sørg for at røre godt rundt med et piskeris, så din sauce ikke klumper. Når al fonden er i lader, du det simre i omkring 5 minutter. Tilsæt mælken og lad det simre i yderligere 3-4 minutter eller indtil din karrysauce har en god og tyk konsistens. Smag til med salt, peber og eventuelt citron
- Server dine boller i karry med friskkogte ris og anden topping du har lyst til.
Er du også fan af kødboller? Så prøv mine asiatisk inspirerede kødboller i sticky sauce!