Det er så her man typisk ville lave en intro, der forklarede hvad frikadeller er. Men det tror jeg ikke rigtigt er nødvendigt. Fordi der findes næppe noget der er mere dansk end den lille delle. Jeg vil gætte på at der findes cirka ligeså mange opskrifter på frikadeller som der findes familier i lille Danmark. Det Her er min version. Hvis man spørger mig, er det den bedste. Men jeg er også vokset op med den.
Kunsten at lave den bedste fars til frikadeller
Der er en række tips og trick til hvordan man skal røre en fars. Jeg ved ikke hvor mange af dem der er rigtige, og hvor mange af dem der mest er baseret på at ‘sådan plejer jeg at gøre‘. Først og fremmest saltningen inden du hælder resten af ingredienserne i. Altså blande kød og salt. PÅ den måde optager kødet nemmere de væsker du senere tilføre farsen. Det betyder at du får en mere sammenhængende frikadelle og derved også mere saftig. kører altid salten i først. Det virker i hvertfald for mig.
Og nu kommer den. Det store dilemma… Skal man lade sin fars stå på køl inden man steger sine frikadeller. Dette er måske en af de mest fasttømrede bedstemorråd i det danske køkken. Men forskning peger på at det ikke er nødvendigt. Det gør ikke din fars mere fast eller bedre af det. Men samtidig så bliver den heller ikke dårligere. Jeg rører tit min fars i forvejen og sætter den på køl, mens jeg ordner de andre ting til maden, såsom at skrælle kartofler. Men hvis det skal gå stærkt med dellerne, så sætter jeg dem ikke til at hvile. Og de bliver ligeså gode hver gang.
Summer summarum. Hvis du ikke gider vente, lav dem med det samme. Hvis du enten skal lave den i forvejen eller har masser af tid, lav farsen og lad den stå på køl til du skal bruge den.
Nu er det vidst også tid til den opskrift. Værsgo og velbekomme 🙂
Frikadeller
Ingredienser
- 500 g hakket Kalv og flæsk
- 1 lille tsk Salt Det betyder en tsk, men den skal ikke være med stor top
- 1 dl Havregryn
- 1 stk Løg
- 1 fed Hvidløg
- 2 stk Æg
- 1 spsk Hvedemel
- Lidt peber
- Smør til stegning
Sådan gør du
- Bland salt og kød. Rør det sammen til det opnår en ensartet masse. Det kan godt tage et øjeblik.
- Hæld resten af ingredienserne i og rør igen til det har en ensartet masse. Den skal ligne en fars, men hverken være for flydende eller for tør.
- Hvis du har andet at lave, kan du lade den stå. Men det behøves ikke. Hvis du ikke gider vente kan du bare gå i gang med at stege dine frikadeller.
- Steg dellerne i rigeligt smør. Der skal 100-150 g. smør på en pande. Det sikrer den sprøde lækre overflade på frikadellen.
- Serveres på rugbrød med agurkesalat eller med kogte kartofler og brun sauce. Velbekomme
På udkig efter flere danske klassikere? Find min opskrift på helt igennem fantastisk mørbradgryde her!
Skal du bruge mere pålæg? Find min opskrift på en helt igennem fantastisk kyllingesalat lige her!
3 thoughts on “Frikadeller! Opskrift på fantastisk lækre danske frikadeller”